Alena Vitásková: Nouzové opatření neopravňuje nikoho porušovat zákony

03.04.2020 11:44

Zákony se musí dodržovat i ve stavu nouze. ERÚ požadoval (v rozporu se zákonem) po regulovaných subjektech konkrétní návrh úprav cenových rozhodnutí. Tyto ceny pak musí spotřebitel povinně hradit. ERÚ tímto postupuje své kompetence vyplývající ze zákona regulovaným subjektům a ohrožuje energetický trh. Občanská veřejnost se oprávněně obává strmého růstu cen energií. Regulované subjekty odmítají účast na nezákonném postupu tvorby cenových rozhodnutí, jak požadoval ERÚ. Odpovědný za tento stav je premiér Andrej Babiš a ministr Karel Havlíček.

Alena Vitásková: Nouzové opatření neopravňuje nikoho porušovat zákony
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Stav nouze, který je vyhlášen vládou ČR, neopravňuje porušovat zákony, Energetický zákon nevyjímaje. Dokonce se může porušování zákonů v době stavu nouze hodnotit podstatně vyššími tresty, než ukládá běžný trestní zákoník. Je to celkem logické, pokud nechceme připustit anarchii a kolaps státní správy.

Nouzové opatření vlády k zvládnutí pandemie v naší vlasti si vyvolalo a vyvolá celou řadu dalších restrikcí a opatření, nejen pro občany, živnostníky, firmy. Všichni, kteří z tohoto titulu nemohou mít příjmy a musí hradit fixní náklady (energie nevyjímaje), přivítali nabídku energetických, plynárenských a možná i teplárenských firem, které posečkají s platbou záloh, či posunou zálohy za energie na základě dohod s jednotlivými klienty.

Energetické, plynárenské firmy přišly se vstřícnou nabídkou, jak pomoci v nouzi. Jsou to firmy, které budou mít možná jeden z největších dopadů na své hospodaření a budou samy řešit své zásadní ekonomické problémy. Přitom musí být zcela funkční, bez ohledu na to, že jim spotřeba klesá a není to způsobeno jen teplou zimou. V této souvislosti se dá očekávat hluboký ekonomický propad, právě z důvodu neodebrání nasmlouvaného množství energií a plynu, rezervovaných kapacit atd. v důsledku opatření stavu nouze a výpadku výroby s tím související. Jejich kolaps, či dokonce black out by znamenal válečný stav. Je to strategické odvětví, stejně jako voda.

O to více roste obava z nezákonného jednání Energetického regulačního úřadu, který prokazatelně vyzval regulované subjekty, aby si připravili do 31. 3. 2020 „konkrétní návrh úprav příslušných CR ERÚ (pozn. cenových rozhodnutí Energetického regulačního úřadu). ERÚ naprosto v rozporu s Energetickým zákonem požádal subjekty, které má regulovat, aby si sami připravili úpravy příslušných cenových rozhodnutí ERÚ. Rada ERÚ rezignovala na svoji činnost a požaduje pokyny od regulovaných subjektů.

O to více roste obava spotřebitelů a ostatních účastníků energetického trhu, když ve stavu nouze začne selhávat státní instituce. Regulátor rezignuje na svoji činnost a vyžaduje konkrétní návrhy cenových rozhodnutí od regulovaných subjektů, nad kterými má dohled. Dochází ke zjevné manipulaci na energetickém trhu ze strany ERÚ. Rozpad státní správy pak znamená anarchii. V tak složité době kdy probíhá boj s pandemií, a jsou ohroženy lidské životy, není možné mít nefunkční, či kolabující státní správu. Požadavek na nezákonné kroky ze strany regulátora nemohou přijmout ani regulované subjekty, pokud za manipulace s cenami energií nechtějí být stíhány.

Toto závažné selhání Rady ERÚ v době nouzového stavu je neakceptovatelné. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček je politicky odpovědny za členy Rady ERÚ, které navrhoval vládě k jmenování do úřadu. Byl to ministr Karel Havlíček, který navrhoval odvolat členy Rady ERÚ (srpen 2019)za údajné pochybení a poškození energetického trhu a navrhl za ně stávající členy Rady. Doposud se nám nepodařilo zjistit, jak byl trh a spotřebitelé v této kauze poškozeni a kdy budou odškodněni. Jelikož ministr Karel Havlíček nepodal dostatečné vysvětlení občanské veřejnosti, kdy jsme podle zák. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím o informace žádali, podal Institut Aleny Vitáskové (IAV) počátkem letošního roku dvě žaloby k Městskému soudu Praha (poplatky byly řádně zaplaceny).

Občanská veřejnost požaduje, aby ministr Karel Havlíček přijal stejná opatření jako v červenci 2019, kdy členy Rady ERÚ za porušení Energetického zákona odvolal. Požadujeme, aby postupoval ministr Karel Havlíček stejně i u těchto členů Rady ERÚ, kteří hrubým způsobem porušili Energetický zákon, když vyžadují od regulovaných subjektů konkrétní návrhy úprav cenových rozhodnutí a ohrožují tímto stabilitu energetického trhu a to dokonce ve stavu nouze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…