Alena Vitásková: Sto tisíc podpisů pod petiční archy do prezidentských voleb

30.10.2022 11:11 | Tisková zpráva

Požaduji sto tisíc podpisů pod petiční archy. • Nyní mám zhruba 65 tisíc podpisů. • Do konce termínu pro registraci kandidátu na prezidenta zbývá týden.

Alena Vitásková: Sto tisíc podpisů pod petiční archy do prezidentských voleb
Foto: Jiří Skupien
Popisek: Alena Vitásková

Počátkem letošního roku jsem vyslyšela dlouhodobou opakovanou výzvu jednotlivých občanů, představitelů spolků, neparlamentních stran a hnutí, podnikatelů a živnostníků, vlastenců, abych kandidovala v prezidentských volbách.

Jako občanský kandidát jsem požadovala od občanů (bez ohledu na politické názory, či náboženské vyznání) silný mandát, abych se mohla na „start“ do volebního klání postavit. Požadovala jsem silný mandát od těch, kteří mě do voleb vyslali. Jako silný mandát považuji minimálně 100 tis. podpisů pod petiční archy, nikoliv zákonem požadovaných 50 tis. podpisů.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Jsem bez politické příslušnosti, a tudíž bez politického zázemí, či krytí vlivnými skupinami, které ve volbách hrají důležitou roli. Bez silného mandátu občanů je nepravděpodobné, abych v následujících prezidentských volbách byla úspěšná.

V této nulté fázi voleb (sběr podpisů pod petiční archy) se ukáže, zda skutečně dosáhnu na mnou požadovaný mandát (100 tis. podpisů) občanů, abych se mohla s tímto významným občanským zázemím registrovat, coby kandidátka na prezidentku.

Bez masivní podpory občanů, pouze s něco přes 50 tis. podpisy, které vyžaduje zákon, bych se ocitla v šedi ostatních kandidátů. Již na počátku jsem sdělila, že za těchto okolností se voleb nezúčastním. Nepotřebuji a také nechci použít prezidentské volby jako odrazový můstek k možným dalším pozicím tím, že se v průběhu těchto voleb zviditelním.

Do konce termínu pro registraci kandidátu na prezidenta ČR zbývá týden. Je málo pravděpodobné, že bych dosáhla na mé požadované minimum 100 000 podpisů pod petiční archy. V této chvíli máme okolo 65 000 podpisů, ke kterým přibývají nové stovky, tisíce podpisů, ale na druhé straně zase ve velkém ubývají podpisy při „čištění“ petičních archů. Odstraňujeme zjevné chyby, kdy chybí číslo občanky, či údaje o bydlišti, nečitelnost, anebo jsou zde dokonce vtípky. Jeden z takový archů obsahoval Ferdu Mravence, vulgární jméno, nebo jména celé naší vlády, bez adresy a čísla občanky apod. Takové archy přímo skartujeme.

Ing. Alena Vitásková
dne 30. 10. 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…