Alena Vitásková: Ukradená budoucnost

28.09.2021 17:28 | Komentář

Green deal. Energie, maso jen pro bohaté. Inflace v plném proudu.

Alena Vitásková: Ukradená budoucnost
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Je to řada let, kdy Energetický regulační úřad (dále jen ERÚ) pod mým vedením (Alena Vitásková předsedkyní v létech 2011-2017) nechtěl a také nepřipustil bezdůvodné zvyšování cen energií. Upozornil, mimo jiné na „tunelářské“ nastavení podpory pro obnovitelné zdroje – fotovoltaické elektrárny, nepřipustil platby tzv. na jistič, prvně bil na poplach, proti energetické chudobě, která se dala již v té době predikovat.

Žádal o nápravu u vlády a zákonodárců, upozorňoval na ohrožení energetické bezpečnosti, nepřipustil kroky, které by vedly k porušení Listiny práv a svobod, nedosažením obyvatelstva na energie z cenových důvodů. Nechtěl připustit, aby i energie dělily společnost na ty, kteří si je mohou dovolit a ty, kteří na energie peníze mít nebudou.

Snaha Vitáskové, aby ERÚ sloužil veřejnému zájmu, vytvářel rovné podmínky pro všechny účastníky energetického trhu, chránil spotřebitele, byla po ukončení jejího funkčního období, zcela rozvrácena. Politici (Sobotka, Babiš) bleskurychle dosadili do funkcí osoby, které se podílely na nezvládnutém boomu fotovoltaických elektráren, na pře kompenzaci s negativním dopadem do kapes daňových poplatníků v desítkách miliard korun. Zásadní vliv na chod tohoto úřadu mají nyní „poradci“. Babišova vláda návrat tohoto „systému“ na ERÚ plně, bezmezně podporuje.

Vláda Andreje Babiše si musí být vědoma negativních dopadů na obyvatelstvo, podnikatelskou sféru přijetí tzv. green deal a s tím spojených dopadů:

Anketa

Od jakého věku by měl mít český občan právo volit?

11%
72%
hlasovalo: 22357 lidí

  • Stávající dotační systém do energeticky vede k jejímu zdražování na neúnosnou míru
  • Povede k nedostatku zdrojů a energie v krátkém časovém horizontu
  • Energie budou jen pro bohaté, chudí budou dostávat po přechodnou dobu možná „šek“, aby si mohli pustit spotřebič, později nic
  • Chudí na energie nedosáhnou – můžeme hovořit o cca 30 % obyvatelstva
  • Elektroauta budou jen pro vyvolené – nebude energie – bude drahá
  • Auta se spalovacími motory budou zakázána, nebo zatížena tak vysokou daní a restrikcemi, že si je dovolí opět jen velmi bohatí
  • Restrikce vůči chovu dobytka povedou k enormnímu snížení výroby masových produktů a maximálnímu růstu cen – maso bude opět pro bohaté

Celá škála negativních vlivů roztáčí inflační spirálu, která má dopad na životní úroveň každého z nás. Green deal v boji proti klimatickým změnám je pouze ohlupování. Každý občan chce žit v ekologicky čistém prostředí, obává se klimatických změn, které by mohly mít dopad na život na naší planetě Země. Pak je nutná otázka, proč dovážíme do Evropy například jahody z amerického kontinentu, proč dovážíme jablka do naší země napříč Evropou, proč jsme vykáceli jabloňové sady, abychom mohli postavit například fotovoltaickou elektrárnu. Proč jezdí kamiony napříč naším kontinentem jeden za druhým, až vytváří pomalu se posunující sklady. Až někdo bude hovořit o boji proti klimatickým změnám, tak si tyto otázky musí položit, stejně jako např. ne-placení daně za kerosin, leteckou dotovanou přepravu tzv. nízkonákladovými spoji, neekologickou těžbu lithia, lodní přepravu odpadu z Evropy především do rozvojových zemí atd.

Otázkou zůstává, jak dlouho si občané Evropy tento zmar nechají od tzv. politiků líbit. Jak dlouho jsou ochotni platit ze svých daní experimenty politických uzurpátorů, které vedou ke snižování životní úrovně, zadlužování, budování strachu a beznaděje a ve svém důsledku k ekonomickým a ekologickým škodám.

Evropský zkostnatělý systém nemá ve stávající podobě žádnou šanci na přežití. Řada evropských zemí si to již uvědomuje a postupuje samostatně. Nejdále se v tomto procesu dostala Velká Británie.

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně IAV
Institut Aleny Vitáskové, z. s., ochrana lidských práv a svobod

Praha 28. 9. 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…