Alena Vitásková: Vlastenectví a národní hrdost nekoupíš na trhu. Vojenská přehlídka v Moskvě

10.05.2021 11:02 | Komentář

Tradiční vojenská přehlídka k 76. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce probíhala v Moskvě za účasti prezidenta Vladimíra Putina. Přehlídka bojové techniky vyvolává respekt, hrůzu, strach, úzkost a nemůže ponechat klidnými ty, kteří se snaží o vyvolávání konfliktů s Ruskem. Klidný však nemůže zůstat nikdo, protože každého z nás se to týká.

Alena Vitásková: Vlastenectví a národní hrdost nekoupíš na trhu. Vojenská přehlídka v Moskvě
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Jako pacifista nebudu vojenskou sílu Ruska hodnotit. Vždyť všechny zbraně, ať jsou z východu nebo západu naší země, nakonec usmrcují nevinné lidi. Někdo mohl tuto přehlídku vnímat jako demonstraci síly, mě však zaujalo něco úplně jiného.

Vlastenectví, asi stejné vlastenectví, se kterým Rudá armáda zvítězila nad fašismem. Sebevědomí a hrdost jednotlivých vojínů pochodujících před hlavní tribunou. Úcta k veteránům války, kteří při přehlídce obklopovali prezidenta. Hrdost na své předky, na svoji minulost. Pokora, s jakou prezident uctíval památku mrtvých. Národ, který se opírá o svoji historii, nezatracuje to, co jejich dědové, babičky, otcové a matky vytvořili, takový národ má budoucnost. Velké vlastenectví u Rusů zůstává i v době míru.

Ve světle jejich národního sebevědomí je o to více vidět nahota nás, kteří jsme schopni popřít sami sebe. Pošlapat vlastní minulost, pošlapat a pomluvit to, co jsme v dřívější, byť nelehké době, vytvořili, co vytvořili naši předkové. My jsme se podíleli na prosperujícím Československu, my jsme vybudovali to, co nám slouží dodnes. Vrátit se ke kořenům nemůžeme, protože je nemáme. To, na čem bychom mohli stavět, statečně pošlapáváme a ničíme. Všem musí být smutno z toho, jak ubohými se stáváme. Neúcta, lži, pletky místo umění vládnout a posilovat sebevědomí národa a tím i jeho budoucnost.

Ing. Alena Vitásková
9. 5. 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…