Alexander Tomský: Fiskální propasti

14.01.2013 7:40

Na první pohled má Amerika i Evropa velmi podobný, ne-li stejný problém. Rapidně rostou státní dluhy, deficit mezi nižšími příjmy a vyššími výdají byrokratického pečovatelského státu byť zpomaleně stále narůstá a daně příliš vysoké, aby se jejich dalším zvýšením nepoškodila hospodářská výkonnost a relativně nesnižoval i další výběr daní, což je typický ukazatel daněmi dušeného hospodářství.

Alexander Tomský: Fiskální propasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog a nakladatel Alexandr Tomský

Americe dokonce na Nový rok údajně hrozil dramatický pád do ekonomické propasti, Američané říkají metaforicky skok s fiskálního útesu, protože měla končit Bushova dočasná anti-krizová úleva na daních a automaticky se měly začít škrtat federální výdaje. Na daních by se v takovém případě vybralo o 500 miliard dolarů víc a státní výdaje by (po dobu deseti let) klesly o 100 miliard ročně. Tak značné snížení kupní síly a tak malé škrty by nepochybně ekonomiku poškodily, i když je otázka o kolik, ale i konzervativní odhady předpokládaly nejméně 4 % pokles HDP. Poměr by měl být přesně opačný – zvýšení daní nepatrné, škrty velké a nastartoval by (nikoli hned při sníženém oběhu peněz) kýžený ekonomický růst. Výsledný americký kompromis odhlasovaný kongresem v hodině po dvanácté vzrůstající deficit na příští rok nesníží (už nyní tvoří celkový dluh 75 % HDP (obligace)a s interními vládními dluhy dokonce 101 %, čili 7, 4 % HDP za rok 2012). Malé zvýšení daní velmi bohatým a jen bohatší střední třídě (pouze příjem nad 400 000 dolarů ročně) z 35 % na 39, 6 %, tedy zhruba o tisíc dolarů ročně na rodinu, je úprava ryze kosmetická. Snížit by měla roční růst HDP asi o jedno procento. Zvýšit ale daně lidem, kteří vydělávají méně než 400 000 ročně považované v Americe už za nižší střední vrstvu bude pro Obamovy demokraty téměř nemožné.

Ovšem už za dva měsíce opět narazí deficit na zákonný strop (16, 4 bilionu), protože v Americe denně přibývá deset tisíc čerstvých penzistů a sociální systém Medicaid a Medicare už nyní zhltne 62 % státních výdajů. Reforma na které pracuje kongres i Obamova administrativa v nedohlednu, snížení sociálních nákladů je ideologicky pro levicovou vládu nepřijatelné, stejně jako další zvyšování daní pro pravici. Politici proto také o rostoucích nákladech tak jako Merkelová a Hollande o nákladech na euro (nikoli na záchranu ekonomiky) mlží. A důchodci jak známo mají na rozdíl od nás efektivní volební právo, protože jsopu dobře zorganizovaní. Americký rozpočet také trochu připomíná přerozdělování v Evropské unii. Kongresmani totiž vládnou s vládou (administrací) společně a jsou závislí na podpoře mnoha tak jako v Evropě pochybných skupinových zájmů svého volebního okrsku a tak existuje k daňovému přiznání tisícistránkový spis daňových úlev a rozpočet rozdává jeden bilion dolarů ročně (7 % ročního deficitu) nejen zemědělcům a fotovoltážníkům, ale i Hollywoodu a automobilovým závodníkům. Není to mnoho, jako v dotační Evropě, ale přece.

A přesto jsou hospodářské vyhlídky mezi Amerikou a Evropou naprosto odlišné. Ekonomové celkem svorně odhadují letošní americký růst na dvě procenta, celoevropský vidí někde kolem nuly nebo dokonce v mírné recesi. Proč?

Americká úvěrová krize sice nastartovala (odhalila) krizi evropskou, kombinace bankovních a státních dluhů však byla v součtu, jak se nyní jeví, v Evropě mnohem vyšší než za oceánem. Americké banky půjčují, evropské jsou stále zatížené dluhy a v deflačních státech jižní Evropy se půjčovat bojí. Amerika obnovila trh s nemovitostmi, které už klesly pod reálnou cenu. Těží břidlicový plyn a produkce ropy rapidně roste. Vlastní suroviny v porovnání s importovanými zvyšují HDP mnohonásobně. Už nyní je americká cena zemního plynu čtyřikrát nižší než v Číně a umožní návrat energeticky náročné výroby, jako například smaltovny hliníku. Roste i obchod se soudní Kanadou a Mexikem. NAFTA úspěšně snižuje dovozní cla. Jihoameričané jsou dnes už schopni konkurovat v některých odvětvích levněji než Čína a Amerika na importu ušetří. Stát jednoho jazyka a kvalifikací má mobilní pracovní trh, jaký Evropa národů nemá.

Proto také unijní (německá) deflační politika v eurozóně způsobila neřešitelný kolaps v jižních státech. Na rozdíl od federálního agresivního „uvolňování měny,“ Evropská centrální banka, ačkoli slibuje neomezený nákup státních dluhopisů, je brzděna německou politikou, takže se peníze z rotačky musí pomalu a složitě získávat legalistickými triky.

Kalvínská deflace má přednost a proto i důvěra podnikatelů, bankéřů i konzumentů se blíží bodu mrazu. Evropa rovněž rychleji stárne než Amerika a téměř postrádá vysoce kvalifikované přistěhovalce. Nejdůležitější je ale i v životě hospodářském společenská psychologie. A ta je v Evropě na bodu mrazu. Psychologie států eurozóny připomíná zapomenutou špatnou náladu sovětského socialistického bloku. Amerika na tom sice není hospodářsky o moc lépe, ale svou víru ve svou velkou budoucnost ještě neztratila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alexander Tomský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…