Biskup Vokál: Pastýřská výzva k druhému kolu prezidentských voleb

22.01.2018 21:00

Pastýřská výzva biskupa Jana Vokála k druhému kolu prezidentských voleb

Biskup Vokál: Pastýřská výzva k druhému kolu prezidentských voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

Bratři a sestry v Kristu,

ač je volba prezidenta aktem především politickým, obracím se na Vás s prosbou, abyste k ní přistoupili v modlitbě, svěřili svou úvahu Pánu v Duchu a v Pravdě.

Hlava státu je v naší zemi historicky nadána mocí, kterou nepostihují žádné psané předpisy: svou autoritou, morální zakotveností a hodnotami, jež vyznává, stvrzuje a potvrzuje směr, kterým se země ubírá. Je vzorem pro jednání občanů, politiků, rodin i dětí.

Na prezidentské standartě čteme nápis: Pravda vítězí. Vybírejme proto, prosím, hlavu státu podle toho, jak přistupuje k pravdě. Zda ji interpretuje pragmaticky jako pravdu svou, nebo jako pravdu, jež přesahuje zájmy konkrétních lidí a skupin, je platná z pohledu věčnosti.

Ve druhém kole voleb jsou jenom dva kandidáti. Žádný z nich s námi nemusí hodnoty, jimž věříme, sdílet plně. Modleme se však za lepší volbu. Svěřme tuto starost Pánu před oltářem a podílejme se na takové volbě svým hlasem.

Duchovní otce zodpovědné za farnosti a řeholní společenství naléhavě prosím o modlitbu Růžence a o hodinové adorace před vystavenou Nejsvětější Svátostí, právě na tento úmysl.

Volme odpovědně a ve prospěch pravdy.

K tomu Vám žehná

Jan Vokál
biskup královéhradecký

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …