Bohdan Babinec: Hurá na vakcinaci!

16.12.2020 13:15

Já, jako lékař se poslední dny cítím jako „Alenka v říši divů“. 15. 12. 2020, ve večerních televizních novinách na TV Nova, jsem nevěřil svým uším, jak si představují aplikovat národu vakcinaci proti COVID-19 ministr zdravotnictví doc. MUDr. Jan Blatný a prezident ČLK MUDr. Milan Kubek.

Bohdan Babinec: Hurá na vakcinaci!
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Postup při vakcinaci, mě více vyhovuje názor pana ministra než dnes prezidenta ČLK, který doporučuje organizovat 100 vakcinačních center v České republice. Je to hezké od něj, ale nechápu, jak v těchto centrech se bude dodržovat postup při vakcinaci lege artis. Jako zodpovědný lékař, než bych očkoval pacienta, musel bych zjistit o něj alespoň krátkou anamnézu (zda je alergik, probělal-li již koronavirové onemocnění nebo ne, jaká má závažná onemocnění apod.) alespoň změřit mu krevní tlak, poslechnout srdce a plíce, a po aplikaci  vakcíny  zaznamenat její šarži do zdravotní dokumentace. Správně by se měl ještě zjistit u pacienta titr koronavirových protilátek v krvi a v případě, že pacient probělal koronavir a má dostatek protilátek, vakcinace je zbytečná.  Proto se domnívám, že nákup šesti milionu vakcín najednou je zbytečné plývání finančními prostředky. Až po aplikaci jednoho milionu vakcín, bych se rozhodl o dalším nákupu vakcíny, abychom zbytečně nevyhazovali nevyužité vakcíny (jak se vyhazovala nevyužitá  vakcína na chřipku).

Můj názor je, že praktičtí lékaři a ambulantními  specialisté, kteří znají  zdravotní stav  pacienta, můžou minimalizovat zdravotní riziko vakcinace. Z tohoto důvodu se domnívám, že je zbytečné uspěchat nákup k celonárodní vakcinaci. Vždyť v případě nějakých fatálních komplikací při vakcinaci, lékař může být  stíhán jako právně odpovědný, že nepostupoval lege artis.

Vážení,  pane ministře a  prezidente ČLK, snažte se v tuto dobu co nejvíce propagovat (manuální letáky a doporučení), jak se má nejenom ochraňovat před koronavirem každý občan tohoto státu, tzn. nošením roušky nebo respirátoru, desinfekcí  rukou a distančním dodržováním  odstupu, ale také donutit zaměstnavatele a zaměstnance, aby na pracovních místech používali virucidní desinfekční prostředky a přístrojové a tekuté desinfekční prostředky k desinfekci svých pracovních míst a prostor. Totéž aby prováděli hoteliéři, majitelé restuarací, jídelen, velkých a malých prodejen, fit center, škol atd., naprosto veškeré provozovny, kde se střetává více osob. A každý kdo přichází do ČR musí mít negativní test a být zkontrolován na koronavir. V případě pozitivity, podrobit se karanténě po které bude proveden kontrolní test na koronavir.

Proč si nebereme  příklad z Japonska, kde na cca 130 mil. obyvatel je cca 300 nakažených osob (kde se dodržují veškerá pravidla ochrany).

Doufám, že tento můj názor vezmete na zřetel a provedete patřičná opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …