Bohdan Babinec: Jak mám správně šetřit

30.05.2022 10:02 | Komentář

Svým selským rozumem dlouho přemýšlím co dělám špatně. Čím více šetřím, tím více platím. Šetřil jsem vodou a platím o 40 procent více než před deseti lety. Totéž je s teplem, elektřinou a také s potravinami. Nevím, co dělám špatně.

Bohdan Babinec: Jak mám správně šetřit
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Proč se vše tak zdražuje. Co mám dělat pro to, aby šetření vedlo k finančním úsporám. Teď chci instalovat tepelné čerpadlo (abych ušetřil na plynu). 

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Chci na střeše instalovat hybridní elektrárnu (fotovoltaické panely v kombinaci s vertikálními větrnými turbínami). Nevím, zda na toto úsporné energetické řešení od státu získám dotaci. A bojím se, že i po instalaci těchto zařízení opět neušetřím nic, neboť stát vše trvale zdražuje a nakonec nám zdraží snad i vzduch, který dýcháme. Nechápu, proč stát nereguluje ceny za životně důležité komodity (voda, mléko, maso, chléb, máslo, cukr, atd.). Stát může vytvořit akciové společnosti, ve kterých bude většinovým, cca 90ti procentním  akcionářem. Např. velkoobchody, hypermarkety, supermarkety, výrobny, kterými by udržoval hladinu cen životně důležitých komodit. Tak třeba v ČEZu stát vlastní 70% akcií. Výrobní cena jedné kWh je přibližně padesát haléřů.

Proč za elektřinu jakoby ze zahraničí dováženou platíme vysokou cenu, když je  k našim odběratelům distribuována přímo od našich výrobců. A její přebytečné množství můžeme do zahraničí prodávat.

Proč stát nezajišťuje, abychom byli soběstační ve výrobě životně důležitých komodit (máslo, chléb, mléko,…) a vyváželi pouze jejich nadprodukci. Regulátorem těchto zásad by mohlo být i Ministerstvo financí. Chápu, že nyní je pro Min. financí výhodné udržovat vyšší inflaci, protože vzniká vyšší příjem z DPH. A ministr financí se příští rok bude chlubit, jak snížil deficit státního rozpočtu. Ovšem již neřekne, že onen deficit zaplatil každý z nás. Důchodci, podnikatelé i nezaměstnaní. A že tento systém státního hospodaření vede k ožebračování sociálně slabší a střední vrstvy obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…