Bohdan Babinec, Miroslav Josef Bezecný: Je těžké vytvořit v Čechách zdravou regulaci cen zboží?

19.12.2023 11:34 | Komentář

Často slyšíme od některých vedoucích představitelů našeho státu, že stát je špatný hospodář. Je to velice jednoduché, vymlouvat se na cosi imaginárního. Prostě nechtějí přiznat, že když jsou neschopní lidé ve vedení státu, tak i stát špatně funguje.

Bohdan Babinec, Miroslav Josef Bezecný: Je těžké vytvořit v Čechách zdravou regulaci cen zboží?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muž v obchodě, ilustrační foto

V poslední době jsme svědci, s jakými těžkostmi a rozpaky usilují o regulaci cen v obchodech s potravinami. Vymlouvají se, že vláda nemůže regulovat ceny v soukromých podnicích. To ale není pravda. Stačí vytvořit alespoň jeden státní velkoobchod a státní supermarket v každém obvodě, kde by stát reguloval ceny zboží.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Za tohoto systému, když by soukromé obchodní řetězce nehorázně zvyšovaly ceny ve svých obchodech a supermarketech, by lidé pochopitelně nakupovali ve státních obchodech a supermarketech. Tím by se vytvořilo konkurenční prostředí a nadnárodní řetězce by musely zlevnit také. Touto cestou by stát provedl v obchodech nepřímou regulaci cen zboží.

Domníváme se, že vedoucí činitelé státu o této možnosti regulace cen dobře vědí, ale někteří z nich v této oblasti podnikají, a proto tuto možnost nevyužijí. A někteří vyloženě chrání nadnárodní řetězce. Příkladem může být i ČEZ, kdy bývalý premiér Babiš v médiích stále poukazoval na to, proč vláda nezestátní i těch 30 procent, které vlastní soukromí akcionáři.

Ptáme se pana expremiéra, když je takový lidumil, proč nezestátní alespoň část Agrofertu? Vždyť i tím by vytvořil zdravou konkurenci státu a soukromé sféry. Vyzýváme vládu a další příslušné orgány a instituce a ukazujeme cestu, jak mohou zajistit zdravé konkurenční prostředí, a tím i nepřímou regulaci cen zboží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…