ČSBS Jičín: Žádáme Ústřední výbor, aby nepoužíval způsoby kolektivní viny

30.10.2016 17:56

Tiskové prohlášení Výboru základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu Jičín

ČSBS Jičín: Žádáme Ústřední výbor, aby nepoužíval způsoby kolektivní viny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Prohlášení vydáváme, abychom reagovali na rozhodnutí Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) na mimořádném zasedání, konaném dne 18. října 2016 o tom, že ruší Oblastní organizaci ČSBS Jičín a Kladno, uveřejněné ve sdělovacích prostředcích. Důvodem zrušení obou organizací je podle ÚV ČSBS vedení dehonestační kampaně a dlouhodobé neztotožnění s usneseními ÚV a s usnesením 10. sjezdu ČSBS.

Musíme konstatovat, že výše uvedené důvody se nezakládají na pravdě, a že tento krok ÚV ČSBS poškozuje dobré jméno naší organizace v očích jak veřejnosti, tak i v rámci členské základny ČSBS.

V Jičíně se nachází Oblastní výbor, který zastřešuje základní organizaci Jičín (nejpočetnější a nejaktivnější ZO), Hořice, Vrchlabí a nově Dačice. Výbor základní organizace Jičín prohlašuje, že v našem případě není žádného důvodu ke zrušení jičínské organizace ČSBS a od výše uvedených důvodů ÚV pro její zrušení se plně distancuje. Nikdy nás ÚV ČSBS neupozornil na nesprávné interpretace jednotlivých usnesení ÚV ani jsme nevedli jakoukoliv pomlouvačnou kampaň. Také naši organizaci nenavštívil žádný představitel ÚV ČSBS za poslední léta, natož aby nám něco vytýkal (poslední návštěvu provedla zesnulá předsedkyně ÚV ČSBS Anděla Dvořáková, která zemřela v roce 2011).

Proto toto svévolné a od zeleného stolu provedené rozhodnutí považujeme za irelevantní, které se vůbec neslučuje s demokratickými principy, na kterých až doposud, jak doufáme, stojí všechny dobrovolné organizace a zvláště takové, které byly zakládány lidmi, kteří se ve druhé světové válce účastnili domácího nebo zahraničního odboje a nasazovali svoje životy za naši svobodu.

Žádáme Ústřední výbor ČSBS, aby přehodnotil svoje rozhodnutí přijaté bez jakékoliv diskuse na mimořádném zasedání konaném dne 18. října 2016 a nepoužíval způsoby kolektivní viny.

Závěrem uvádíme, že jičínská organizace byla naopak velmi kladně hodnocena současným i minulým starostou města Jičína. Naši členové se aktivně podílejí na různých akcích ve spolupráci s městem Jičín, Novou Pakou a Hořicemi, knihovnou Václava Čtvrtka, Oblastním muzeem a galerií, Okresním archivem v Jičíně a dalšími organizacemi regionu. Pořádáme další akce pro školy, členy a občany, připomínající významné dny našeho státu a historii osvobozeneckého boje nejen v našem regionu.

Výbor základní organizace ČSBS Jičín ubezpečuje představitele místní samosprávy, spoluobčany a všechny členy, že ZO ČSBS Jičín je plně funkční, a je připravena nadále spolupracovat na demokratických principech se všemi organizacemi ČSBS, s místními samosprávami a s ostatními organizacemi v okruhu naší působnosti.

Prohlášení bylo projednáno na mimořádné výborové schůzi základní organizace ČSBS Jičín dne 19. října 2016 a schváleno dne 28. října 2016.

V Jičíně dne 29. října 2016

Výbor základní organizace ČSBS

Prohlášení zasílá za výbor ZO ČSBS

Ing. Břetislav MIZERA
Válečný veterán, člen výboru ZO a OV ČSBS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…