Česká republika čelí nákaze Covid-19 úspěšněji, než nejedna z mocností, čekají nás však ještě tvrdší zkoušky

09.04.2020 14:56

Otevřený dopis vládě České republiky

Česká republika čelí nákaze Covid-19 úspěšněji, než nejedna z mocností, čekají nás však ještě tvrdší zkoušky
Foto: pixabay.com
Popisek: Pokles ekonomiky - ilustrační foto

Vláda České republiky
Nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1

V Praze, dne 9. 4. 2020

Vážené paní, vážení pánové,

Česká republika čelí nákaze Covid-19 úspěšněji, než nejedna z evropských i světových mocností. I její ekonomické dopady se daří zvládat k většinovému porozumění. Čekají nás však ještě tvrdší zatěžkávací zkoušky. Krize, jež mnohé připraví o zdroj obživy a dolehne i na životy ostatních, se očekává i v řadě rentiérských zemí. Tím větším tlakům a otřesům vystaví naši republiku, neuralgicky závislou na vnějších trzích i zdrojích.

O tom, nakolik jim dokáže odolat, se rozhoduje už dnes. Všem, kdo by se jinak ocitli v nedůstojné tísni, se musí dostat pomoci i v budoucnu. Nátlaku agresívních menšin, které se od státu dožadují "odškodnění" za to, že chrání lidské životy a zdraví, nelze ustoupit ani o píď. Neméně rozhodně třeba uhájit ekonomické zdroje naší země a nedopustit, aby se staly bezbrannou kořistí zahraničních finančních či konkurenčních subjektů.

Nemá-li krize ohrozit naši národní bezpečnost, a vážně tak poškodit i budoucí generace, vyžaduje to podle našeho názoru především:

  • urychleně přijmout normu, která po celou dobu krize zabrání zcizení významných ekonomických zdrojů do zahraničí;
  • podpořit tyto podniky způsobem, který je v nezpochybnitelné shodě s veřejným zájmem - nákupem jejich obchodních podílů ve výši, odpovídající veřejným financím vynaloženým k jejich záchraně;
  • zaručit jejich majitelům právo na zpětný odkup obchodních podílů;
  • a garantovat zároveň všem daňovým poplatníkům, že nebude-li jejich pomoc soukromým podnikům v nouzi uhrazena zpět, zůstanou jejich kolektivními akcionáři s právem na spravedlivý podíl z dosahovaného výnosu.

Daňový poplatník, k jehož tíži se zachraňuje soukromý podnik, musí mít i jinou spolehlivou záruku. A sice že nezůstane jen užitečným idiotem jeho oddlužení a vydání do jiných soukromých rukou hluboko pod cenou, tak jako v případě mnoha bank a podniků od počátku 90. let.

Heslo o státu jako "nejhorším ze všech vlastníků" dostává právě ránu z milosti. Vydat veřejné zdroje chamtivému sobectví je to poslední, co lze připustit tváří v tvář výzvám, číhajícím na naši zemi.

Stanislav Novotný, bezpečnostní a mediální expert
MUDr. Marek Obrtel, lékař
Lenka Procházková, spisovatelka a signatářka Charty 77
PhDr. Josef Skála, CSc., historik a vydavatel internetové revue
Ing. Karel Sýs, básník a spisovatel
Ing. Jaroslav Šulc, CSc., makroekonom a národohospodář
Doc. Radim Valenčík, CSc., ekonom a vysokoškolský pedagog
PhDr. Vladimíra Vítová, PhD., politoložka a novinářka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…