Člověk v tísni: První Evropské hry se budou konat v zemi, v níž sedí za mřížemi desítky politických vězňů

10.06.2015 18:21

Člověk v tísni a NESEHNUTÍ pořádají happening, který upozorní na porušování lidských práv v Ázerbájdžánu, hostitelské zemi prvních Evropských her.

Člověk v tísni: První Evropské hry se budou konat v zemi, v níž sedí za mřížemi desítky politických vězňů
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

V pátek 12. června, v den zahájení Evropských her v Baku, se bude v Praze na Náměstí Republiky konat akce, která upozorní na systematické porušování principů olympijské charty a lidských práv v hostitelském Ázerbájdžánu. Po krátkém happeningu v 11:00, který na sportovních příkladech vylíčí situaci občanské společnosti v zemi, bude představena výstava „Zvýšená dávka represí: příběhy ázerbájdžánských politických vězňů”.

„Pro Ázerbájdžán jsou Evropské hry příležitostí, jak se prezentovat nejen sportovnímu světu v tom nejlepším světle. Sport a sportovci jsou v tomto případě zneužiti Ilhamem Alijevem k legitimizaci jeho autoritářského a represívního režimu,“ říká Ivana Skálová z Centra pro lidská práva a demokracii Člověka v tísni. „Znepokojivé na tom je, že mu to některé mezinárodní organizace a instituce umožňují,” dodává.

Výstava „Zvýšená dávka represí: příběhy ázerbájdžánských politických vězňů”, kterou připravil Člověk v tísni, představí 9 příběhů lidí, kteří jsou kvůli svému kritickému postoji vůči vládě nyní za mřížemi ázerbájdžánských vězení.

Mezi nimi je také Intigam Alijev, který byl až do svého zatčení v srpnu loňského roku jedním z předních ázerbájdžánských právníků poskytujících pomoc lidem perzekuovaným režimem. Před několika týdny byl však sám ve vykonstruovaném procesu odsouzen k sedmi a půl letům vězení. V posledních týdnech se navíc výrazně zhoršil jeho zdravotní stav, adekvátní lékařská pomoc je mu však vytrvale odpírána. Podobně i třicetiletý lidskoprávní aktivista Rasul Džafarov byl za svou kritiku režimu na začátku loňského srpna zatčen, uvězněn a letos v dubnu odsouzen k šesti a půl letům za mřížemi. Rasul Džafarov před svým zatčením pracoval na seznamu politických vězňů v Ázerbájdžánu, který v současnosti obsahuje více než 80 jmen. Na tento seznam se dostala i Lejla Junusová, dlouholetá obhájkyně lidských práv a spoluautorka seznamu politických vězňů, její manžel, významný historik Arif Junus či držitelka několika ocenění, novinářka a aktivistka Chadídža Ismailová.

Akce na podporu lidských práv a propuštění politických vězňů v Ázerbájdžánu se budou v rámci koalice Sport for Rights konat v mnoha dalších evropských městech, například ve Varšavě nebo v Londýně.

Program akce:
11.00 – 11.10  Úvodní slovo ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka
11.10 – 11.30   Happening k Evropským hrám v Baku (Desítka dobrovolníků představujících sportovce a represivní složky země budou ilustrovat podmínky, ve kterých mohou či spíše nemohou působit obhájci lidských práv v této zemi.)
11.30 – 11.40  Představení a otevření výstavy
11.40 – 15.00  Výstava

Akci pořádá Člověk v tísni ve spolupráci s brněnskou organizací NESEHNUTÍ.

Ázerbájdžán je jihokavkazskou zemí, kde již po několik desetiletí vládne rodina Alijevů, která si moc v zemi zajišťuje tvrdými represemi a budováním diktatury postavené na příjmech z ropy. Země je proslulá manipulováním voleb, potlačováním svobody slova, likvidací nepohodlných nevládních organizací, perzekucemi nezávislých novinářů a vězněním politických oponentů. Přesto Ázerbájdžán v roce 2014 půl roku předsedal Radě Evropy, která se všeobecně považuje za hlavní evropskou instituci dohlížející na dodržování lidských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

15:49 Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

Podle zveřejněných dat Eurostatu se česká harmonizovaná inflace dostala nad úroveň 3 % a je aktuálně…