U nemocných to může ovlivnit kuchyně v nemocnicích a doporučení lékaře. Obsah živin ve stravě velkou měrou zasahuje i do psychiky člověka a má vliv nejen na energii a sílu těla, ale i na nervovou soustavu, na mozek a na celkový stres těla a mysli. Na celkovou pohodu těla a mysli má pozitivní vliv pravidelná a vyvážená strava. U mnohých nemocných lze zdravou úpravou stravovacích návyků nejen zmírnit projevy nemocí, ale i zcela odstranit, např. alergie, záněty, nadváha, vysoký tlak,….
Nejlepší je ale vždy prevence a ta je třeba začlenit do základního vzdělání na školách i v rodinách. Nestačí pouze následné měření a zjišťování pouze nemocí v těle, to není přece prevence vzniku nemoci. Prevence je přece odstranění příčin vzniku nemocí.
K základnímu vzdělání by mělo patřit v dnešní době vzdělání o principech zdravého stravování, protože když reklama číhá na každém kroku a obchody jsou plné různých lákadel a pochutin, člověk bez informací se nechá lehce ovlivnit. To nemluvím o generačním vlivu a vlivu špatných návyků z rodiny a školy. Dnešní nabídka trhu potravin je převážně o potravinách s mnoha přebytečnými kaloriemi, a s nedostačujícími základními složkami ve stravě, nebo obsahuje přebytek některých složek. Přebývá bílá mouka, cukr, nasycené živočišné tuky. Chybí často kvalitní proteiny, plnohodnotné polysacharidy,vitamíny, minerály a esenciální nenasycené mastné kyseliny. Chybí dosti často i voda ve stravě.
Z mnoha odborných knih a výzkumů je dávno potvrzeno, že je důležitý pestrý jídelníček. Stačí ve stravě dodržovat základní pravidla dle potřeb každého jedince. Každý jedinec musí přihlédnout i na svou konstituci, fyzickou aktivitu a své zdraví a podle toho přizpůsobit i svůj jídelníček. Obecně je dáno, že by každý den měla strava během dne obsahovat nejlépe celozrnné obiloviny, přednost by měli mít ty bez lepku, dále nesmí chybět proteiny( bílkoviny) , nejhorší jsou z masa, ty zcela zbytečně zatěžují organismus,luštěniny či ořechy obsahují navíc i prospěšné látky a jsou přirozenou stravou pro typ metabolismu člověka. Omezit bílkoviny z mléčných produktů a vajec.
Na talíři během dne by nemělo chybět aspoň 1x denně ovoce a aspoň 2x denně zelenina. Ve stravě je třeba zařadit i zdraví prospěšné nenasycené tuky, např. omega 3 , a další, které jsou v té nejlepší formě v různých semínkách a oříšcích a v olejích z nich vyrobených , např. lněný olej. Nejlepší forma olejů je za studena lisované bez tepelné úpravy. Je dobré během dne zařazovat tepelně neupravené potraviny, které jsou bohaté na živé enzymy pro dobré trávení a obsahují mnohem více vitamínů a další prospěšné látky. Při potřebě tepelně upravovat potraviny, je dobré volit šetrnější způsoby úpravy, je dobré se vyhnout uzení, pražení, smažení, grilování a raději volit sušení, vaření, dušení. Vše přizpůsobit změnám ročního období a potřebám daného jedince, jako je věk, pohlaví, aktivity, nemoci.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV