Daniel Solis: Otevřený dopis prezidentovi USA ve věci situace v Sýrii

08.09.2013 15:52

Dopis byl předán v sobotu 31. srpna zástupci účastníků demonstrace proti hrozbě vojenské agrese proti Sýrii, pořádané Evropskou frontou solidarity se Sýrií, v anglickém originále zaměstnancům Velvyslanectví SSA v Praze.

Daniel Solis: Otevřený dopis prezidentovi USA ve věci situace v Sýrii
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

K rukám prezidenta Obamy,

Prostřednictvím velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, jeho Excelence pana Normana Eisena, Velvyslance USA v Praze, České republice.

Pane,

Tento dopis má vyjádřit naše znepokojení nad rétorikou používanou v posledních dnech v souvislosti se Sýrií. USA otevřeně vyhrožují syrské vládě a syrskému obyvatelstvu vojenským úderem, intervencí, která by zajisté, jak tomu je vždy, zmařila mnoho lidských životů a mimo to možná zažehla krvavý střet v regionu, který by vtáhl mnoho dalších zemí do víru ničení.

Doposud nebyla ani jedna intervence USA pro lidstvo přínosná. Opak je pravdou. Intervencionismus Spojených států přinesl utrpení, útlak, smrt a zničení mnoha civilizacím po celém světě, jak nám ukazují současné dějiny.

Vojenské řešení je ostudou pro každého státníka a každý národ. Mimo to, skvělá země by se nikdy neuchýlila k aktu agrese proti druhým.

Pokud vy, pane prezidente vážně věříte tomu, že “třeba i omezený útok vyšle vzkaz Asadově vládě, že bude volána k odpovědnosti za porušování mezinárodního práva”, musíte si být vědom Vašeho pokrytectví. Protože vzkaz vysíláte do celého světa a zní: “Barak Obama jménem USA porušuje mezinárodní právo. Barak Obama je válečný zločinec!” To je to, co chcete, pane Prezidente? To je to, co chtějí tito „my, lidé“, které zastupujete?

Dejte si pozor na takový nešťastný a toxický odkaz, milý pane prezidente!

Připomeňme si chartu OSN „Všichni členové se vystříhají ve svých mezinárodních stycích hrozby násilím neb použití násilí ať proti územní celistvosti nebo politické nezávislosti kteréhokoli státu, ať jakýmkoli jiným způsobem neslučitelným s účelem Spojených národů.“

Neporušujete toto ustanovení, pane Obamo?

My, lidé, spojení v solidaritě Evropské Fronty solidarity pro Sýrii Vás proto vyzýváme:

1. neprovádět žádnou vojenskou agresi proti Sýrii

2. ukončit embargo proti Sýrii, které ubližuje nevinným lidem, zejména syrským dětem, spíše než vládě.

3. přestat podporovat (vyzbrojovat, financovat a cvičit) teroristické elementy zapojené do guerilly proti syrskému lidu.

4. angažovat se v diplomatické snaze ukončit současný konflikt mírovými prostředky, jak bylo vytyčeno Ženevským komuniké akční skupiny pro Sýrii.

5. dodržovat chartu Organizace spojených národů, konkrétně článek 39 – „Rada bezpečnosti určí, zda jde o ohrožení míru, jeho porušení nebo útočný čin, a doporučí nebo rozhodne, jaká opatření mají býti učiněna podle článků 41 a 42, aby byl zachován nebo obnoven mezinárodní mír a bezpečnost.“

Budiž Vaše rozhodnutí provázena moudrostí, ideály míru a humanismu otců zakladatelů Spojených států amerických, ustanoveními a duchem ústavy USA a principy mezinárodního práva, které jste tak moc ochoten bránit, chránit a vymáhat. Nechť Vaše hlava zůstane chladná a nervy pevné! Uvědomte si, že silácká gesta jsou pro puberťáky, nikoliv pro muže a ještě méně pro moderní civilizované národy! Násilí plodí násilí a zlo plodí zlo… nenechme se vtáhnout do dalšího začarovaného kruhu nenávisti a ničení. Nebylo toho už dost, pane Prezidente?

Se srdečnými pozdravy od Evropské fronty solidarity se Sýrií

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.