Daniel Veselý: Jak je to vlastně se svobodou slova nejen u Charlie Hebdo?

17.01.2015 12:36

Svoboda projevu, slova a tisku je jedním ze základních stavebních kamenů západní civilizace. Začne-li být vratký, je zle a společnost se začne rozdělovat.

Daniel Veselý: Jak je to vlastně se svobodou slova nejen u Charlie Hebdo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování kondolenční knihy před francouzkou ambasádou v Praze. Lidé tak vzdali poctu nesmyslným obětem teroristických útoků ve Francii

Téměř čtyři miliony lidí vyjádřily v Paříži a po celé Francii podporu této svaté hodnotě a odsoudily terorismus v reakci na brutální útoky v redakci listu Charlie Hebdo a na dalších místech v Paříži.

Demonstrace se zúčastnily desítky světových lídrů, z nichž ale někteří doma svobodu slova potlačují a neštítí se ani praktik státního terorismu.

A jak je to vlastně se svobodou projevu u Charlie Hebdo?

Myslím, že je patřičné se kriticky vyjádřit k přítomnosti řady světových státníků na masové demonstraci v Paříži, neboť tato skutečnost je dle mého mínění výsměchem obětem teroristických útoků a jejich pozůstalým.

Asi největší kontroverzi vyvolala přítomnost izraelského premiéra Netanjahua, jehož vláda nese zodpovědnost za usmrcení 4 novinářů v Gaze, vedle více než 2100 Palestinců včetně 500 dětí loni v létě.

Bývalý turecký premiér a současný prezident Recep Tayyip Erdogan nechal uvěznit desítky novinářů; jeho režim je mistrovský v zastrašování žurnalistů a lidskoprávních aktivistů.

Britský premiér David Cameron před časem nařídil, aby byly zničeny pevné disky obsahující choulostivé informace o americké Národní bezpečnostní agentuře. A takto bychom mohli pokračovat dál.

Zděšení nad přítomností některých světových tyranů v čele demonstrace vyjádřili též Reportéři bez hranic, kteří je označili za „predátory“. Tato organizace upozornila na fakt, že přítomní lídři ze zemí, jako jsou Egypt, Rusko, Turecko a Spojené arabské emiráty, na domácí půdě „systematicky perzekuují novináře a bloggery“. 

Nyní, kdy pomalu opadávají vodstva bezmoci a vzteku nad zbytečně ztracenými životy, vychází nové číslo satirického týdeníku Charlie Hebdo v rekordním 50násobném nákladu, opět s karikaturami proroka Mohameda.

Nebude jistě na škodu vytknout pár nepříliš známých nešvarů, jichž se redakce a lidé kolem Charlie Hebdo v minulosti dopustili.

Některé ze satirických kreseb, které byly v uplynulých letech otištěny na stránkách listu, byly nejen urážlivé, ale doslova bigotní.

Například karikatura, zobrazující muslimské sexuální otrokyně brutální teroristické organizace Boko Haram, která zrovna v době pařížských útoků zmasakrovala až 2000 lidí, jako parazitky na sociálních dávkách, je asi nejhorším příkladem.

Možným problémem je skutečnost, že kreslíři z Charlie Hebdo soustavně karikují právě muslimskou minoritu ve Francii, která je však zranitelná, marginalizováná a napadaná, jak konstatuje renomovaný novinář Glenn Greenwald. 

Se svobodou projevu to u Charlie Hebdo nebylo zrovna žhavé kupříkladu v roce 2009, kdy byl z listu propuštěn jeden z redaktorů, který napsal větu, již někteří z redakce považovali za projev antisemitismu.

Propuštěný autor se ale domohl satisfakce u soudu, jehož výrok jeho minutovou výpověď z Charlie Hebdo napadl.

Zde leží zakopaný pes. Zatímco rozšafní západní liberálové velebí svobodu slova při neomezeném výsměchu na adresu muslimských menšin žijících v Evropě, nebyli by s to spolknout analogické satirické perokresby týkající se židů.

Šlo by o jasný příklad nechutného antisemitismu a „zrcadlo pravdy“ by se jim rozbilo na tisíce kousků.

Nejsme schopni rozeznat mlhavé hranice mezi satirou a pohanou; u jedněch není dovoleno téměř nic, zatímco u druhých vše, přestože se jedná o bezbrannou minoritu, a nikoliv legitimní terč zesměšnění například v podobě mocenského aparátu. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.