David Havlíček: Vysněné euro?

09.06.2013 21:20

2010. 2012. 2014. 2015. 2016. „2018“. 2020. To je výčet termínů, které již ČSSD stanovila pro přijetí svého Svatého grálu, tedy společné evropské měny. Rok 2018 je uvozovkách, neboť pro tento termín se vyjádřil nedávno prezident Miloš Zeman, který již formálně nemá se sociální demokracií spojitost. Na jeho výroky reagoval vzápětí i deratizátor českých živnostníků Jan Mládek, který nahodil právě rok 2020.

David Havlíček: Vysněné euro?
Foto: hns
Popisek: Vydrží evropská měna?

V mediální zkratce nicméně zapadá podstata problému. Je pro nás přijetí eura výhodné? Přijetí společné měny má své politické i ekonomické výhody, ale i nevýhody. Politické výhody jsou zejména symbolické („máme na to“), ty ekonomické jsou více hmatatelné. Tedy jak pro koho. Velké exportní firmy samozřejmě budou volat pro přijetí eura, neboť česká měna bude dlouhodobě posilovat, což jim snižuje tržby. Naopak domácnosti na přijetí eura spíše tratí, neboť zboží z dovozu přestane zlevňovat, a zvýšená inflace jim bude rychleji „užírat“ úspory.

Politický rozměr je také důležitý, neboť vzdáním se vlastní měny přijdeme nejen o jeden ze státních symbolů, ale zejména důležitý nástroj hospodářské politiky. Úrokové sazby se tak již nebudou stanovovat v Praze Na Příkopě, ale ve Frankfurtu nad Mohanem. Evropská centrální banka se bude při nastavování sazeb ohlížet spíše za velkými ekonomikami jako Francie či Německo než za ČR. Pokud nebudeme ve stejné fázi hospodářského cyklu jako velké státy, tak to u nás způsobí buď vyšší inflaci nebo vyšší nezaměstnanost.

Přijetím eura se navíc staneme povinnými přispěvateli do Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Závazek ČR bude zahrnovat zhruba 40 miliard korun kapitálu a povinnost dodat dalších cca 310 miliard korun v případě potřeby. Přesvědčení zastánci eura nicméně argumentují tím, že jsme při vstupu slíbili euro přijmout. Tedy hned poté, co budeme splňovat maastrichtská kritéria. A mají pravdu.

Nicméně nám nikdo v té době neříkal nic o tom, že musíme platit desítky miliard korun. Eurozóna je tak dnes výrazně jiná, než byla. Platí sice, že de iure mám povinnost vstoupit, ale proč se nevydat švédskou cestou? Švédsko již v roce 2003 vypsalo referendum, ve kterém si odhlasovalo nepřijetí eura. Přitom má stejnou smluvní povinnost jako ČR. Švédsko si tak nadále drží svou korunu, aniž by to kdokoliv z Bruselu kritizoval nebo penalizoval.

Přijetí eura není jen symbolický, ale i politický a ekonomický krok. Před přijetím je tedy nutné poměřovat skutečné náklady a výnosy. Proč tedy místo vymýšlení zvyšování daní a zavádění registračních pokladen ČSSD raději nezkusí takovou analýzu předložit? Možná by jí z ní vyplynulo, že euro nemá jen pozitiva, o kterých neustále básní.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…