David Šťáhlavský: Neprůjezdný Krym

28.11.2014 12:27

Od anexe Krymu dělí Rusko a Ukrajinu 4300 obětí války a půl milionu lidí bez domova. Chybí ale údaj o počtu lidí, kteří přišli o prvotní iluze. Především z těch 2 milionů na Krymu. Nejistý je i počet rozčarovaných pozorovatelů, kteří s obavami sledují konflikt, který se chová jako burčák před explozí.

David Šťáhlavský: Neprůjezdný Krym
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Není přitom tak dávno, co bezpečnostní analytici a političtí komentátoři tvrdili, že Krym z vojenského hlediska dnes už rozhodně nemá vojenský význam a že je bláhové jeho strategické postavení srovnávat s obdobím Krymských válek před 160 lety. Vrchní velitel sil NATO v Evropě gen. Breedlova tento týden v Kyjevě ale akcentoval své znepokojení nad militarizací poloostrova a v odvetu nevylučuje zbrojní dodávky do zbytku Ukrajiny.

Geopolitický reparát skládá i Rusko. Novorossija, zamýšlená jako přístupová oblast ke Krymu, ne a ne povstat proti kyjevské ústřední moci. Nakolik tím trpí kremelské plány, těžko odhadovat. Nakolik trpí Krymčané sílící izolací je stále patrnější. Krym má sice dostatek vrtulníkových motorů, ale absolutní nedostatek vody. Tekla sem z Ukrajiny a dokonce tu v ní pěstovali rýži.

Krym má celý oddíl cvičených vojenských delfínů, ale nedostatek elektřiny. Řešit ho stojí čas a peníze. Obého mají na Krymu ale nedostatek. Tak např. 100 MW projekt větrné energetiky, který odstartoval za ukrajinské vlády, ta ruská odložila kvůli nedostatku peněz kvůli západním sankcím. 

Národní energetická společnost „?????????“ navíc zastavila dodávky elektřiny dvěma ze tří dálkových vysokonapěťových vedení a Krymčané si tak na vlastní kůži mohou nyní zažít energetický poker, která jejich nová vlast po léta hraje s Evropou závislou na ruském plynu. Krym má nesporně obrovský přístavní potenciál. Jeho přístavy ale využívaly z 80% ukrajinské firmy. Není ale nikdo, kdo by je nahradil v době, kdy je poloostrov neprůjezdný.

Ruská suverenita se promítla i do červených čísel ztrátové turistické sezony. Podle ministerstva místní turistiky, z většinových ukrajinských rekreantů měl nějaký přivýdělek každý druhý dospělý obyvatel Krymu, včetně důchodců. Těm se sice zvýšila hubená ukrajinská penza na dvojnásobnou ruskou, ale od 1. června, kdy vystřídal hřivnu, do dneška, rubl devalvoval už o 10% a ceny potravin stouply i díky ruským protisankcím asi o 40%.

K tomu ještě ruští celníci uzavřeli hranici ukrajinským potravinám, které do anexe tvořili 80% nabídky, ale nově prý nesplňují hygienické normy. A tak i ministryně ekonomické rozvoje poloostrova Svetlana Verba připouští deficit některých komodit. Přesto ale Krymčané podle ruské státní agentury neztrácejí optimismus.

To, co je podle TASSu posiluje, je vědomí bezpečnosti, kterou získali připojením k Rusku. Odpovídá to sociologicky 84% spokojenosti všech Rusů se současnou podobou jejich státu. Pocit státního bezpečí je jistě důležitý, ale dříve či později, ho koriguje faktor sociální bezpečnosti. A v tomto ohledu čísla o inflaci, sankcích a isolaci dohromady totiž dávají obraz stejných materiálních poměrů jako před ruskou anexí, tedy za té údajně nenáviděné ukrajinské vlády.

Dovedeno k jednotlivci, pak v přímém ohrožení je nyní 49 tisíc lidí, kterým hrozí, že přijdou o práci. Krát průměrná - tady čtyřčlenná rodina -, to je 200 tisíc sociálně destabilizovaných lidí. Z toho se nezdá, že by Krym měl nakročeno do lepších zítřků. A mimochodem vidina výnosných kasin, kterou si na Krymu malují, mi vůbec nehraje s kremelskými plány vojenských základen. Pokud vím, vojáci z kasáren si žádají zcela jiné služby než ruletu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…