David Šťáhlavský: Putinův ideolog padl, ať žije ideologie!

12.05.2013 14:19

V Rusku, těsně před dnešním dnem Vítězství, padl hlavní Putinův ideolog "řízené demokracie" Vladislav Surkov.

David Šťáhlavský: Putinův ideolog padl, ať žije ideologie!
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Svého stínového kardinála přitom sesadil sám prezident. Ruská media to považují za hlavní událost roku. Myslím, že trochu zbrkle; píše se přece počátek Máje! Beze sporu: událost je to zásadní, jen mám dojem, že hlavní letošní "Maisterstich" nás teprve čeká. Proč si to myslím?

Především Putin nikdy nedělá veřejně zásadní mocenská rozhodnutí. Surkov byl odvolán na vlastní žádost, i když současně Kreml pečlivě připomněl, že jí předcházel rozhovor s "Nejvyšším". Jeho sesazením nakonec utrpěl nejvíce předseda vlády Medveděv a z toho pozorovatelé usuzují, že jde o prohru liberálního křídla Dmitrije Anatoljeviče. To jistě má svou logiku, ale jen potud, že Surkov nebyl zástupcem premiéra, leč Putinovou pátou kolonou v radě ministrů, něco jako indikátor Putinovy důvěry k vládě. K liberálům má odvolaný vice-premiér asi tak daleko, jako Machiavelli k Harpagonovi.

Jako vysvětlení se nabízí ještě obvyklý souboj elit. Tohle vysvětlení nepokulhává, protože se už docela vznáší v oblacích spekulací. Jakýmpak je ideolog Surkov elitářem? Spíše to všechno vypadá na promyšlenou hru, či dějství velkého scénáře. Surkov dlouho dopředu předával své pravomoci svým podřízeným, jakoby připravoval svůj odchod; tak je docela dobře možné, že si ho opět zrežíroval sám. Navíc, nedávno vypustil v Londýně několik politických pokusných balonků, když naznačil zrod jisté formy pluralitního systému v Rusku. Pokusných proto, že kdyby šlo o jeho vlastní iniciativu, pokusil by se ji prosadit v Kremlu a nevytruboval by ji do světa.

Z tohohle konceptu poněkud vybočuje slovní střet odvolaného vice-premiéra s mocným Vyšetřovacím výborem. Surkov byl odpovědný za projekt ruského Silicon Valley - nazvaný "Skolkovo", který prošetřuje právě Vyšetřovací výbor kvůli korupci. Část pozorovatelů dovozuje, že konflikt o počestnost "Skolkova", na němž participují i Češi, zlomil vice-premiérovi vaz. Může a možná také to tak má vypadat. Faktem je, že za zdánlivě pošetilým sporem, který mohou v jediném okamžiku přece rozetnout jasné důkazy, skutečně stojí předseda Vyšetřovacího výboru Alexander Bastrykin. Systematicky už několik let pracuje na posílení svého úřadu. Už se vymanil z podřízenosti prokuratury a teď směřuje k vytvoření super-úřadu. Posláním na podobu KGB, pravomocemi na podobu amerického FBI a po vzoru jeho zakladatele J. Edgara Hoovera. Ten také původně vedl jen BOI, Výbor vyšetřování.

Putin na tyto snahy, jak se už ukázalo, slyší. Vytvoření policejního státu a atmosféry strachu mu umožní blahosklonně přistoupit k nové etapě "řízené demokracie" už ne jedné ale dvou stran, jak napověděl Surkov v Londýně. Teď jen dotáhnout přerod Vyšetřovacího výboru na Velkého vyšetřovacího bratra, co všechno vidí, všechno může a zbavit se dozorovacích orgánů, jako jsou vnitro i prokuratura. Čím zvučnější figury Bastrykin cestou ke konečnému vítězství skalpuje, tím bude přesvědčivější.

Odvolání Surkova se pak jeví, jako jedna z epizod, kterými bude Putinův třetí mandát zřejmě prošpikován. K odpoutání pozornosti. Je to jemná polittechnologie, kterou stěží může psát pěst uniformovaného předsedy dosud jen výboru vyšetřování Alexandra Ivanoviče Bastrykina. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …