David Šťáhlavský: Ukrajina má nového ministra obrany bez portfeje

05.07.2014 14:40

Jsou prohlášení, která politik musí učinit, bez ohledu na to, zda jim věří, či ne. A jsou takové projevy, kterých by se měl vyvarovat. Politici, zvlášť někteří, se ale přímo vyžívají v tom, že dělají pravý opak a pak toho litují.

David Šťáhlavský: Ukrajina má nového ministra obrany bez portfeje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ať žije svobodná Ukrajina

A když říkám politici, myslím tím i generály v politických funkcích. Jmenovitě nového ukrajinského ministra obrany Valerije Heleteje ( ??????? ?????????? ??????? ).   

Cituji: "Věřte mi, přehlídka vítězství bude! V ukrajinském Sevastopolu," prohlásil sebevědomě v kyjevském parlamentu Heletej poté, co nominanta prezidenta Porošenka potvrdili poslanci. A ruská media v duchu společenského diskursu, kterému udal tón sám Putin, vzkázala: "Ano, 'parad' ( rozumějme - přehlídka) bude, ale ne v centru, ne vojenský, ale Gayparad.  

Podobným rádoby bonmotům netleskám, ale Heletej si naběhl sám. Jde jen o to, zda svým slovům věří, nebo jen věří, že je musel pronést. A o jaké časové perspektivě mluvil? Deset-dvacet let? Je těžké si představit, že by Rusko přišlo o Krym, protože by o něj mohl přijít jen v důsledku své totální destrukce. Heletej, jako šéf ochranky, byl dosud zvyklý pozorovat a být fyzicky ve střehu. V takové funkci se řeči nepěstují. O to větší překvapení je, že právě jeho prezident Porošenko vynesl do čela resortu, se kterým má pramálo společného.  

"Jak může člověk, který nemá ani akademii Generálního štábu vést obranu ve válečné době. Nevelel ani pluku, ani divizi, ani pohotovostním jednotkách," cituje ukrajinská služba BBC politika z vládní "Batkivščyny" Andrije Pavlovského. Vysvětlit se to ale dá: Ukrajinský prezident ukončil příměří a odstartoval protiútok v separatistických Lidových republikách.  

Přitom Porošenko trochu nepředstavitelně nevylučuje nové příměří, pokud se separatisté vzdají a propustí rukojmí. Tedy vydají se na vůli i nevoli Národní gardě a armádě.  

Takže volba na Heleteje padla tak, že prezident mezi skutečnými vojenskými veliteli nenašel nikoho, kdo by byl ochoten přísahat na vrácení Krymu a především, kdo by se pustil do tak riskantní operace, jakou je eskalace konfliktu připomínajícího už více občanskou válku, než řádění separatistických guerill.  

Ty sice nyní ustupují, ale není pravděpodobné, že by se vzdaly. A ani to, že by je jejich sponzoři, nechali na holičkách. Podle "dobře informovaných zdrojů" se Rusko, jehož důstojníci už nezvládají separatisty, rozhodlo pro "humanitární" pomoc na východě Ukrajiny. Tak může umravnit bojůvky, které začínají bojovat samy mezi sebou, a vytvořit koridor, kterým je oddělí od ukrajinských-kyjevských sil. Není od věci si tady připomenout slova prezidenta Putina, stará právě čtyři měsíce:  

"Pokud padne takové rozhodnutí, bude to pouze na ochranu ukrajinských občanů, a ať zkusí někdo z ukrajinských vojáků střílet do vlastních lidí, za kterými budeme stát my, nebudeme stát před nimi, ale za jejich zády. Ať zkusí střílet do žen a dětí.… "   

Na humanitární operaci přitom Putin nepotřebuje souhlas parlamentu a může se při ní ohánět mezinárodním právem. Půdu pro takový zásah si Moskva evidentně už obdělává.   

Vicepremiér Dmitrij Rogozin aktuálně prohlásil, že Rusko má důkazy o tom, že Východní Evropa, tedy snad i Česko, rozhodně ale nové členské země NATO, vyzbrojují starou sovětskou technikou ukrajinské jednotky bojující na frontě Donětské a Luhanské oblasti.  

To je vůbec poprvé, co něco podobného z Moskvy zaznělo. V případě ruských politiků ale mé úvodní konstatování, že někteří mluví víc, než mají, většinově neplatí.   

Putin, který od Krymské krize teď znovu promíchal karetní bank, se navíc nemusí bát sejmout z něj další listy. Je na nich většinou jeho barva a některé mají dost vysokou hodnotu, jako řádný respekt ze strany evropských politiků anebo alespoň výrazný dojem, který první muž Kremlu na ně dělá. A záleží jen na Putinově úvaze, zda trumfy vynese hned, nebo ještě posečká…

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…