Dominik Duka: Kupředu levá, nebo pravá?

06.10.2013 18:00

Sociální jistoty, role státu, zodpovědnost i nejistota. To jsou pojmy, nad kterými se zamýšlí karidnál Dominik Duka v dnešní glose.

Dominik Duka: Kupředu levá, nebo pravá?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mons. Dominik Duka

Tradiční boj mezi takzvanou levicí a pravicí vrcholí. Možná už vás leckdy napadla svatokrádežná myšlenka, že je to vlastně jedno – ať vládne levice, či pravice, stejně je ve svých snahách omezena možnostmi hospodářství, společnosti a vůbec globalizací.

Hovoříme-li o společenském spektru, můžeme levici a pravici rozlišit celkem zjednodušeně. Levice říká, že stát je víc než občan, společenství občanů slouží státu, který má moudře rozdělovat vybrané daně, pomáhat potřebným a vyrovnávat tak rozdíly mezi bohatšími a chudšími. Pravice tvrdí, že v popředí stojí občan, stát je jen jakýmsi služebníkem, koordinátorem a jeho funkce a vměšování se do záležitostí občanů by měly být co nejmenší.

Dalo-li by se co vytknout levici, je to skutečnost, že za cenu sociálních jistot, toho, že se o občany postará, je může zbavovat zodpovědnosti. Na sociální jistoty je třeba zvyšovat daně, nebo vyvlastnit bohaté. Dál vede jen cesta na dluh.

Co pravice? Klade na občany zodpovědnost nejen za ně samé, ale i za společnost. Rysem života je určitá míra nejistoty. A tak se bude leckomu zdát, že je ta svoboda příliš draze zaplacená.

Myslíme-li, že ono spektrum se dá narýsovat na linku od extrémní pravice přes střed po krajní levici, asi se mýlíme. Jde spíše o ciferník než o linku. Extrémní pravice i extrémní levice jsou si přece až příliš podobné. Tak se může stát, že v horních dvou kvadrantech ciferníku jsou strany víceméně demokratické, v dolních spíše ty autoritativní, totalitní.

Při rozhodování ve volbách tedy nelze dát na první dojem. Ne každý, kdo má v názvu slovo „demokratická“, je demokratický. Jestli se nám líbí „lídr“ té či oné strany, musíme počítat s tím, že k němu bude přibalena řada dalších, kteří nám půjdou na nervy.

Podle programů se lze také obtížně rozhodnout. Suďme alespoň, zda jsou úplné, srozumitelné a ukazují cesty ke splnění slibů. Přál bych vám i sobě, aby se nám podařilo vybrat dobře a stabilně. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…