Dominik Duka: Nebyli jsme to my, kdo rozbil monarchii

27.10.2014 8:50

Čeká nás státní svátek, připomeneme si Den vzniku samostatného Československého státu. Ačkoliv od roku 1918 uplynulo hodně vody, je to téma stále zajímavé a svým způsobem živé. „Idea českého a slovenského státu postupovala velmi pomalu i v myslích tří hlavních protagonistů,“ zamýšlí se Dominik Duka.

Dominik Duka: Nebyli jsme to my, kdo rozbil monarchii
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, Výročí 28. října je u nás tradičně slaveno jako den vzniku Československa, u jehož zrodu stál Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Rastislav Štefánik. Ten, kdo trochu zná dějiny, jistě ví, že to nebylo zdaleka tak přímočaře jednoduché a že představa o samostatném státním útvaru získávala na obrysech teprve během první světové války.

Jestliže monarchie byla vnímána jako „žalář národů“, nebylo na tom carské Rusko o nic lépe. Rozhodně nebylo svobodomyslnou zemí, do které by se dalo utéci. Možná i proto měli naši vojáci před sebou těžké rozhodnutí, když chtěli zběhnout na Východ.

Teprve po smrti císaře Františka Josefa I. se část vojáků už necítila vázána přísahou a po Štefánikově výzvě začali vstupovat do legií. Idea českého a slovenského státu tedy postupovala velmi pomalu i v myslích oněch tří hlavních protagonistů. Rozhodně jsme to nebyli my, kdo by rozbil Rakousko-Uhersko. Byla to spíš otázka diplomatického úsilí zmíněného triumvirátu, prozíravost, že po porážce monarchie už byl hotový rámec vzniku nového státního útvaru.

Je zpozdilé z odstupu řady desetiletí mít těmto třem za zlé, že spojili dva národy pod ideou čechoslovakismu, že na našem území byla silná německá menšina. Jsem přesvědčen, že v dané chvíli skutečně projevili více předvídavosti a diplomacie, než další výrazné evropské osobnosti.

Po bitvě je každý generálem, říká se. Proto chci s velkou vděčností vzpomenout nejen na tyto tři muže stojící u zrodu naší samostatné nové státnosti, ale i těch 150 tisíc obětí války, české muže, kteří padli i pro naši svobodu. Nejsou zapomenuti a pomníčky na téměř každé návsi jsou toho dokladem. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla