Dominik Duka: Odpověď na dopis docenta Vašíčka

02.05.2018 7:36

Reakce kardinála Dominika Duky OP na kritický dopis docenta Vašíčka ohledně kázání při mši svaté k repatriaci kardinála Berana ve Svatovítské katedrále.

Dominik Duka: Odpověď na dopis docenta Vašíčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Pane docente Vašíčku,

obdržel jsem Vaše stanovisko k mé promluvě (najdete ZDE) při svatovojtěšské bohoslužbě spojené s návratem kardinála Josefa Berana do vlasti a do „jeho katedrály“, jak ji nazýval, sv. Víta.

Pozorně jsem si přečetl Váš e-mail a dovolte vyjádřit můj údiv nad jeho obsahem. Z počátku jsem se domníval, že jste také pozorně naslouchal projevu pana prezidenta České republiky Ing. Miloše Zemana na sjezdu Vaší strany.

Byl to zcela jistě ojedinělý projev k zamyšlení se nad cestou KSČM po listopadu 1989.

Sleduji-li rétoriku Vašich soudruhů, pana Grebeníčka, paní Semelové, pana Skály (mimochodem kandidáta na předsedu KSČM) a dalších, nepozoruji, že by došlo k přerušení v rétorické rovině Vaší kontinuity s KSČ.

Spíše bych očekával projev pokání, který by byl formulován i členy sjezdu jako omluva za do nebe volající projevy nespravedlnosti, porušování lidských práv vůči osobě kard. Berana a zhodnocení kroků strany v 50. letech.

Toho jsem se nedočkal. Skutečnost, kterou jsem zmínil - přítomnost hlavy státu na Vašem sjezdu - ukazuje nepoučitelnost a ambicióznost politiky KSČM.

Jak jsem zdůraznil v závěru své promluvy, nesoudil jsem a neodsuzoval jsem. To patří jiným: historikům, právníkům a příslušným institucím, které by měly také jednat ve chvílích, kdy je porušován zákon, který se dotýká zločinů, které byly spáchány v době obou diktatur.

Prosím Vás o to, abyste nezaujímal uraženecký postoj, ale postoj, který by měl harmonizovat s Vaším humanitním vzděláním.

Určení Vašeho e-mailu činí z tohoto textu nikoliv text soukromý, ale jakýsi politický manifest, a proto mi dovolte, abych tuto odpověď Vám zveřejnil.

S pozdravem

kardinál Dominik Duka
arcibiskup pražský

Zdroj: dominikduka.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka