Dominik Duka: Ten, kdo si opatří nepoctivě milióny, je považován za šikovného

12.08.2013 7:31

Máme v naší zemi málo policistů? Může různé nešvary v naší zemi napravit posílení policejních složek, nebo spíš tichý hlas svědomí každého jednotlivce? I nad tím se zamýšlí Dominik Duka.

Dominik Duka: Ten, kdo si opatří nepoctivě milióny, je považován za šikovného
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Arcibiskup Dominik Duka podepisoval v budově rozhlasu knihu svých glos

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, kdysi se o totalitních režimech říkalo, že jsou policejní státy. Mnozí na ony časy vzpomínají se slzou v oku s tím, že tehdy nebylo tolik zločinů. Možná, že jde trochu optický klam. Do „černé kroniky“ pronikl jen zlomek toho, co se u nás dělo.

Dnes jsme obklopeni mediálními i skutečnými kauzami a často se domníváme, že situaci by mohla napravit pevná ruka, nejlépe ta policejní. Periodicky se opakují nářky nad tím, jak málo policistů máme, a je nám slibováno, že situace se zlepší, neboť dostanou víc peněz a bude jich víc. 

Škoda, že málokterého novináře napadne podívat se do okolních zemí. V přepočtu na obyvatele jsme totiž pátou „nejpolicejnější“ zemí Evropy. Před námi je jen Kypr, Malta, Španělsko a Portugalsko. To znamená, že 80 % zemí má nižší počet policistů na obyvatele než my.

Už slyším, jak mi odborníci vysvětlují, že takto se to přepočítávat nedá, že policie v různých zemích má různé úkoly, různý počet civilních zaměstnanců a podobně. Samozřejmě. Vycházím ze studie, která toto všechno zohlednila.

Na co však nepomyslíme, je skutečnost, že bychom možná našli souvislost s výchovou, vírou v Boha, snahou dodržovat Desatero. Jsou země i oblasti, a nejsou daleko za našimi hranicemi, kde se domy nezamykají, kola nechávají na ulici nepřivázaná a ti, kdo se proviní, jsou ze slušné společnosti vyloučeni.

Bojím se, že u nás jsou možná tu a tam potrestáni drobní zloději, ale ten, kdo si opatří nepoctivě milióny, je často považován za šikovného člověka. Zvýšení počtu policistů podle mě nemůže přinést ty pravé plody. Spíš trpělivé vedení nových generací k tomu, aby nekradly, nelhaly, nepodváděly. Jak to navléci, když je vychovává většinou prostředí, kde se toto všechno běžně děje?

Zkusme jít proti proudu. Bude nás to něco stát a budeme možná považováni za pošetilce. Bez osobního příkladu a dodržování toho, co nám radí dobře vychované svědomí, se asi dál nedostaneme. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…