Dušan Navrátil: ODS - stará prostitutka v novém klobouku

14.01.2014 16:18

Nevěřte ODS. To je mé doporučení. Modré kavky ve volbách dostaly málo na frak a znovu se snaží shlukovat do útočných formací. Kmotři mají zřejmě dlouhodobé plány, delší než 8 let, tedy dvě volební období. Jejich optimismus není na místě. ODS dříve nebo později skončí. Dopadne jako ODA nebo Unie svobody. Jiné cesty pro tuto dnes již marginální stranu není.

Dušan Navrátil: ODS - stará prostitutka v novém klobouku
Foto: red
Popisek: Logo ODS

O víkendu 18. a 19. ledna 2014 proběhne v Olomouci 24. modrý sabat ODS spojený s jejich restartem. Doufám, že pan Ištvan bude mít při této mimořádné a slavnostní příležitosti k dispozici dost zakuklenců. Důvod, proč byl 24. kongres ODS přeložen z Prahy do Olomouce, je finanční. Všichni tam budou pohromadě a ušetří se spousta peněz převážením zrealizovaných ódéesáků z Prahy do olomoucké vazební věznice.

V jednom „partyzánském“ filmu z dob socialismu byla zajímavá scéna. Týkalo se to Slovenského národního povstání, kdy při jeho potlačení byly použity jednotky Einsatzgruppen. V jedné vesnici s nimi chodil kolaborant, který udával a ukazoval na baráky, které pak Němci zapalovali. Vždy mávl rukou a řekl: „Hier a tady taky hier.“ Ono to moc veselé není, ale soudruzi to tak natočili.

Jak rád bych v Olomouci chodil s panem Ištvanem po kongresové hale bývalého hotelu Sigma a ukazoval mu: „Hier a tady taky hier.“ Nevíte, zda na černémtrhu jdou koupit lístky na ten ódéesácký doják?

Bude to velké. Sletu se zúčastní minimálně 500 delegátů, dále volené kavky na centrální úrovni a hosté, zřejmě spřízněné ptactvo. Ta akce je nejúspornější za celých 23 let pruzení této strany. Šetřili tolik, že ani nepozvali bývalé předsedy Václava Klause, Mirka Topolánka či Petra Nečase. Dokonce nebyli pozváni ani zástupci dalších stran a uskupení.

Bude létat peří. Kavky jsou rozhádané. Má se tam poprat Pospíšilova parta se Zahradilovou partou. O post vrchní kavky, předsedy ODS, se přihlásili tři kandidáti. Němcová, Fiala a Kožušník. První dva zná každý, ten třetí vzadu je europoslanec Edvard. Tedy Edvard Kožušník. Edvard se chce zviditelnit před volbami do Evropského parlamentu, velkou podporu však nemá.

Prý je lenivý a nic pro ODS nedělá. Ale když se blíží volby, tak je první, kdo se hlásí o funkci. To bych mu nevyčítal. Je to standardní ódéesák. Takových je.

Němcová je další nová tvář ODS a tak jako nová neprojde. Lidi chtějí jistotu, nic nového. Ona snad musela ztratit i poslední zbytky soudnosti. Pokud kdy nějakou měla. Celou dobu vše viděla a nic konkrétního nepodnikla. Asi to tedy vyhraje pan Fiala.

Toho mi je celkem líto. Nechápu, jak se s nimi mohl zaplést a opustit akademickou kariéru. Z postu uznávaného pedagoga klesl na úroveň politika. Podle průzkumů veřejného mínění má politik menší společenský status, než uklízečka. To je strmý pád a stejně tuto partaj nezachrání.

Teď k tomu titulku: „ODS - stará prostitutka v novém klobouku.“ Je to metafora. Titulek se týká celé strany, ne konkrétní osoby. Stará prostitutka, která si nasadí nový klobouk a na obličej si naplácá make-up se v žádném případě nestane mladicí a slušnou paní. Pořád je to ta stará známá prostitutka. Nový klobouk a líčidlo to nespraví.

Podívejme se, jaké nové tváře ODS připravila svým voličům. O funkci prvního místopředsedy se bude ucházet Jiří Pospíšil a Jan Zahradil. Jsou tak noví, že je neznám. Zahradila podporuje pražský exprimátor Bohuslav Svoboda a europoslanec Evžen Tošenovský. Také noví.

Svým výrokem mě dojal i Jiří Janků, podporovatel Pospíšila: „… osobnostmi pro nás jsou exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.“ Nový ódéesák podporuje ještě novější ódéesáky. Nerozumím jedné věci. Pan Janků horuje pro někoho, kdo byl voliči vykroužkován a nedostal se ani do Parlamentu. Dělá si srandu z Martina Kuby nebo z těch voličů, co Kubu vykroužkovali? Co myslíte? Aha, on je tak čerstvě nový, že neví, kolik bije. To je právě důkaz novosti a velké politické prozíravosti. Voliči si to budou dobře pamatovat.

Na závěr jsem si nechal čtyři úplně zbrusu nové tváře.  Ale opravdu ty nejnovější. Jedničkou mé soukromé volební kandidátky je místopředseda ODS Pavel Blažek. Dole naleznete dva odkazy, doporučuji. Pro lenivější čtenáře provedu krátkou rekapitulaci jednoho z těch článků.  Předně se dozvíte, že pan exministr Blažek má dvě trefné přezdívky. V Brně mu říkají Don Pablo a v Praze Don Pařič.Když nastoupil na místo Pospíšila, tak sedm hodin pařil v pivnici Lokál. Od brzkého odpoledne. Já si vzpomínám, jak vystupoval poté v televizi a opravdu vypadal jak po tvrdém flámu. Teď se mé podezření potvrdilo.

Před několika týdny byl tak napraný, že málem netrefil do dveří a nevhodně napadal okolo stojící poslance. Asi se opil proto, že je úplně nový a úplně opuštěný. Zřejmě mu v Parlamentu bylo smutno. Kdyby byl starý, tak by tam měl kamarády a nikdy by to neudělal. To dá zdravý rozum. Je zajímavé, že prezidentu Zemanovi „nezávislá“ média vyčítají kdejakou skleničku a napraného Blažka nevidí.

Mou volební dvojkou a trojkou je Ivan Langer a jeho souputník Robert Knobloch. Je to Pat a Mat ODS. Pozor, jsou to silní hráči, kteří budou hrát na domácím olomouckém hřišti přesilovku. Držím palečky. Tyto zbrusu nové tváře jsou stále členy ODS a nejspíš s bývalou státostranou doklopýtají až do jejího hořkého konce. Jen nedostatek prostoru mi brání popsat tyto velké vůdce ODS. Pro většinu voličů jsou naprosto neznámí. Proto jen krátkou glosu. Další velký vůdce Mao Ce-tung prohlásil: „Život je jako nepopsaný list papíru, ale může být popsán těmi nejkrásnějšími znaky.“ Jak výstižné. On snad znal Langera i Knoblocha.

Oni to dokázali. Ten citát je o nich.

Na úplný závěr to nejlepší. My, amerikanisté Havlova zvláštního ražení, říkáme: „Last, but not least.“ Poslední novou tváří ODS a mou volební čtyřkou je Dolly Buster, stínová ministryně školství za ODS. Oficiálně se o tom nemluví, bude prý představena až na olomouckém sletu. Ale já jí držím palce už teď, možná víc, než panu Langerovi. Údajně vše proběhne v bombastickém a hollywoodském stylu, kdy Dolly vyleze z dortu. Jestli bude následovat i bitva šlehačkovými dorty, to organizátoři kongresu úzkostlivě tají.

Poté paní ministryně pronese krátký, ale zásadní projev, ve kterém shrne hlavní programový bod nové reformy školství. Je potřeba se víc otevřít a rozevřít novým myšlenkovým směrům. Komenský, euroskeptickými ódéesáky považovaný za agenta Bruselu (dlouho žil v cizině) je dávno out. Její nominace je logickým vyústěním konce ODS. Ale proč ne. V roce 2004 Dolly Buster kandidovala za NEI do Evropského parlamentu, tak proč by nemohla být ministryní školství. Na přiložené fotografii vidíte první rozhovor čerstvě zvolené stínové ministryně školství za ODS, který poskytla médiím.

Účastníci kongresu ODS nezoufejte. Kolikrát jste již dokázali, že to dokážete. Zvládnete to i teď. Na výběr je tolik nových tváří, že si opravdu může vybrat každý. To by v tom byl čert, kdyby se vám s novými tvářemi při dalších volbách nepodařilo Bobošíkovou drtivě porazit o vysněných 0,1%. Když se chce, tak jde všechno. Ale musíte opravdu chtít a hlavně si musíte věřit. Potom dokážete i nemožné, i to 0,1% navíc. Hlavu vzhůru!

Po odletu kmotrů se dá očekávat další nežádoucí a masivní přelet ptactva. Destinací těchto středně progresivních ódéesáků se stane hnutí ANO a TOP 009.

Ti nejhloupější a nejvíce dezorientování práci skončí možná i u ČSSD. Apeluji na lídry těchto tří stran. Informujte své členstvo. Jeden každý z vás ať má připravené sítě a na ty nejagresivnější kavky raději i brokovnice. Povolenky již byly vydány. Nelze je však zneužívat. Brokovnici použít jen v krajní nouzi, s varovným výstřelem. A to pouze při ochraně vlastní osoby či zabránění škody na majetku. Bůh vám žehnej a pevnou mušku.

Psáno pro blog idnes.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

11:34 P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

Tvrdí to gruzínské vládní kruhy. Takže je to přesně tak, jak jsem předpovídal, a Putinova neschopnos…