Eman Pluhař: Rozhněvaní mladí sociální demokraté proti establishmentu v SPD

04.02.2018 15:29

Zatímco vedení SPD vyjednává novou koaliční smlouvu s CDU/CSU, „Mladí socialisté“ (Jusos) vedou náborovou kampaň s nabídkou hlasovat proti velké koalici („Vstup a řekni NE!“)- protože koaliční smlouvu bude schvalovat vnitrostranické referendum.

Eman Pluhař: Rozhněvaní mladí sociální demokraté proti establishmentu v SPD
Foto: SPD
Popisek: SPD

Zda to je pouze bouře ve sklenici vody anebo „rámus ve škatuli“ (Der Spiegel) není jasné, ale vedení SPD cítilo nutnost vyjednávat a výsledkem je kompromis: uzávěrka pro vstup nových členů s právem hlasovat ve vnitrostranickém referendu je stanovena na příští úterý 6.2.,18 hod. A to až po registraci v databázi členské základny.

Příliv nových členů k tomuto termínu se odhaduje zatím na několik dalších tisíc, snad 1-2% z celkového počtu členů strany (441 000). Zdali je to málo nebo dost pro potopení koaliční smlouvy se ukáže. Celkový trend ovšem něco naznačuje: po nezdařeném referendu by se rozhodovalo mezi menšinovou vládou CDU/CSU s podporou SPD anebo opakováním německých voleb. Trend též ukazuje na klesající podporu předsedy strany Martina Schulze. Zvolen byl zhruba před rokem po pověstné rošádě ve vedení strany a na sjezdu obdržel neuvěřitelých 100% hlasů. Ovšem na sjezdu po prohraných volbách v minulém roce obdržel jen kolem 80% a na následujícím sjezdu před pár týdny měl klíčový návrh vedení strany podporu již jen 56% hlasů.

Z paměti se znovu vynořují nové souvislosti a nedávné obrazy „bouře a vzdoru“ mladých sociálních demokratů proti staronové velké koalici na nedávném minořádném sjezdu SPD koncem ledna a nabývají na síle a významu. Také z globalizační teorie harvardského ekonoma Dani Rodrika se dá pro německé poměry velice lehce dedukovat, že velká koalice nemůže znamenat nic jiného, než jen další úspěch pravicového populismu. Německý stranický systém sice ještě není tak silně poškozen jako český, ale vzestup pravicových populistů na úroveň parlamentní strany představuje změnu, kterou naposledy prodělal vstupem strany Zelených. A s tou se vyrovnával velmi dlouho.

Martin Schulz na sjezdu silně emocionálně plédoval pro souhlas k zahájení koaličních jednání s CDU/CSU (třetí velká koalice po sobě). Předseda Mladých socialistů Kevin Kühnert emocionální nebyl a v diskusi velkou koalici označil za začátek konce SPD a navíc to řekl naprosto klidným hlasem universitního docenta (studuje-politologii). I Micha Heitkamp (AG Mladí socialisté) pravil v diskusi stejně klidným hlasem, že žádnou další velkou koalici prostě nechce. Delegáti z řad Mladých socialistů v sjezdovém plénu přitom provokovali v čapkách trpaslíků, protože generální tajemník bavorské CSU jejich vzpouru vůči pokračování velké koalice označil za „povstání trpaslíků.“ Ke klidnému Kevinovi za řečnickým pultem vzhlíželi z první sjezdové řady zkamenělé tváře minulých i dnešních hlavních představitelů SPD.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.