V nedávné době vypukl ve Spojených státech menší průmyslový skandál. Joe Ledington, příbuzný z rodiny plukovníka Sanderse - která neproslula ani tak výkony na poli válečném, jako spíše smaženými kuřaty v obrovitém celosvětovém řetězci rychlého občerstvení KFC - odtajnil slavný recept na smažená kuřecí křídla. Ten přitom společnost dlouhá léta vydává za tajný a tvrdí, že jej chová v sejfu.
Recept je skutečně pozoruhodný - jenže jinak, než si Ledington i KFC myslí.
Tajná ingredience je návyková
V samotném "tajném" receptu nebylo nic, co by se nedalo čekat. Společnost KFC samozřejmě protestuje, že o pravý "tajný recept" nejde, a Ledington že si vymýšlí. Zda má pravdu, nebo nikoli, nejspíš nikdy nezjistíme. Skutečný skandál je ale, jak to tak bývá, úplně jinde: ukazuje se, že za “návykovostí” kuřecích křidélek z fastfoodu nestojí ani tak unikátní kombinace koření, jako především neurotoxický glutamát sodný.
Glutamát je chemická sloučenina, která je pro lidský nervový systém nezdravá a návyková. Tedy alespoň ve své laboratorně vyráběné podobě. Přirozeně je obsažená mimo jiné v kvasnicích a mořských řasách, ovšem moderní “průmysl” kolem jídla ji používá v “umělé” formě standardně v čemkoli, co má chutnat lépe. Počínaje smaženými brambůrky a konče alkoholem. Chemo-farmaceutický průmysl ji dostává do našich těl i dalšími způsoby - stopy glutamátu z hnojiv jsou například i v ovoci a zelenině, glutamát byl nalezen v očkovacích látkách i některých lécích.
Co ovšem nikdo příliš nahlas neříká, je, že ač není glutamát oficiálně nebezpečnou potravinou, je pro řadu lidí vysoce problematický. I v případě, že na něj není tělo alergické, zatěžuje trávení a celkově přispívá ke zhoršení zdravotního stavu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV