Exministr Barták: Další trapná a zoufalá snaha o poškození mé osoby

02.07.2012 19:55

Doplňující prohlášení MUDr. Martina Bartáka k dezinformacím šířeným Mladou frontou Dnes souvisejících s pořízením letounů CASA.

Exministr Barták: Další trapná a zoufalá snaha o poškození mé osoby
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Byl jsem i přes mé včerejší tiskové prohlášení některými redaktory požádán, abych se vyjádřil k dnes zveřejněnému tvrzení podplukovníka generálního štábu Ing. Karla Daňhela, který měl redaktorům Mladé fronty Dnes jako „klíčový“ svědek v tzv. “kauze CASA” uvést: „Největší tlak přicházel od náměstka ministryně obrany Martina Bartáka. Nejzávažnější reakce byly, když jsme napsali, že letouny nesplňují požadavky.“

Jestliže pan Daňhel tvrdí, že jsem na něj vyvíjel nátlak, je sprostý lhář a pokud takto vypovídal na policii, dopustil se křivého obvinění, za něž by měl být trestně stíhán. S panem Daňhelem jsem se nikdy nesetkal, nebyl mým podřízeným, nikdy nebyl ani mým partnerem při jednání, nikdy mně přímo nepředkládal žádný materiál ke schválení tak, abych mu v něm mohl dělat korekce či na něj vůbec reagovat.

Listiny, které Mladá fronta Dnes zveřejnila na svém zpravodajském serveru, vůbec nenaznačují nic z toho, co redaktor píše ve svém článku. Jde o interní dokumenty vypracované v rámci připomínkového řízení, a jedná se pouze o připomínky mých odborných sekcí k předloženému materiálu, jež mají pouze doporučující charakter. Jsem rád, že byly tyto interní dokumenty Mladou frontou Dnes emitovány mezi širokou veřejnost a za to jejímu vedení úpřímně děkuji. Veřejnost si tak konečně může obraz o celé kampani udělat sama. Povinnost vyhnout se při zpracování úředních dokumentů nepodloženým či nedoloženým tvrzením je snad povinností každého státního úředníka. Když Náčelník generálního štábu KONSTATUJE, že “pořízení taktických trasportních letadel CASA C 295 M je výsledkem rozhodnutí vlády ČR” tak má pravdu, o zakázce nad 500 mil. Kč totiž podle zákona může rozhodovat pouze vláda a nikdo jiný. Není možné ale tuto informaci překrucovat tak, jak se o to snaží Mladá fronta Dnes. Nepřípustně zaměňuje slovíčko konstatuji za distancuji. Pokud někdo DOPORUČENÍ typu “Tato skutečnost však není věcným zdůvodněním nezbytnosti akce”, považuje za nátlak, tak nevím, co k tomu dodat. Byla to totiž má sekce ekonomická, která musela akci registrovat u Ministerstva financí a každá registrace akce má svoje pravidla. Zpracovatel dokumentu, na jejichž základě ji chtěl registrovat, se jich zřejmě neřídil a proto jsem mu pouze doporučil materiál precizovat a doplnit. To ostatně bylo i náplní mé práce. Nic víc, nic míň.

Článek Mladé fronty Dnes považuji za další trapnou a zoufalou snahu o poškození mé osoby a mého okolí. Dezinformace uvedené v článku jsem v tiskovém prohlášení adresovaném Mladé frontě Dnes uvedl na pravou míru a zároveň jsem redakci prostřednictvím vlastníka, šéfredaktora a dalších požádal, aby mé prohlášení otiskli v plném znění. Bohužel se tak nestalo. Tím došlo ze strany Mladé fronty Dnes k dalšímu šíření nepravdivých skutečností. Nikoho už snad ani nepřekvapuje, že se Mladá fronta Dnes sníží k článku, který se opírá o svědectví jedné nedůvěryhodné osoby. Pplk. Daňhelovi byla Národním bezpečnostním úřadem odebrána bezpečnostní prověrka, bývalý Náčelník generálního štábu Picek jej postavil mimo službu a je prověřován jako osoba podezřelá ze spáchání závažné trestné činnosti jak Vojenskou policií, tak i Policií České republiky.

Podotýkám, že to vše za dobu působení ministra Vondry. Redaktoři Mladé fronty Dnes tyto informace věděli a přesto důvody, pro které se pplk. Karel Daňhel stal bezpečnostně nespolehlivým, ve svém článku neuvedli. Proč se nezeptali jeho spolupracovníků na jeho osobnost, co je zač a co měl na generálním štábu na starosti? Dozvěděli by se totiž, že je svými kolegy piloty považován za “bájného lháře”. Pokud totiž redaktoři Mladé fronty Dnes věří tomu, že Národní bezpečnostní úřad odebral prověrku vysokému důstojníkovi AČR proto, že podal svědectví na policii, a ani nemají snahu si informace ověřit, jak je jejich zvykem, tak jim už není pomoci...

Rozhodl jsem se tedy zveřejnit plné znění mého prohlášení zaslaného před vydáním článku Mladé frontě Dnes, které přikládám přílohou. Již v minulosti jsem redakci Mladé fronty Dnes vyzval, aby předložila široké veřejnosti dokumenty o nichž svá tvrzení opírají.

Je nezpochybnitelnou skutečností, že si zmíněný list ve svých článcích vymýšlí nepravdivé skutečnosti, což potvrdil nejen Vrchní soud v Praze, ale i Městský soud v Praze v rozsudku soudu prvního stupně. Ten totiž nezamítl žalobu na ochranu osobnosti z důvodu, že by do zásahu do mých chráněných zájmů nedošlo, ale pouze pro formální vadu. Na rozdíl od zástupce šéfredaktora MfD pana Kubíka jsem si rozsudek soudu prvního stupně pozorně přečetl a stojí v něm: “Soud má tedy za prokázané, že první žalovaná (Mafra, a.s.) měla v době zveřejnění článku k dispozici jednoznačné důkazy o nevěrohodnosti původních nahrávek skrytou kamerou a čtenáře o tom neinformovala. “ Podotýkám, že proti společnosti MAFRA, a.s. vedu i další spory, kdy opakované manipulace s fakty jsou navíc bezpochyby prokázané i šetřením Policie České republiky.

Vyzývám tedy opakovaně Mladou frontu Dnes, aby předložila dokumenty o něž své články opírá, tak, aby si sama veřejnost mohla ve věci udělat jasno.

Jedná se zejména o:
smlouvu na nákup KOT Pandur portugalskou armádou
celou zvukovou nahrávku rozhovoru o neexistujícím nákupu minometů
dokumenty poskytnuté pplk. Daňhelem o nákupu letadel CASA
nahrávku rozhovoru mezi ředitelem Tatry Ronaldem Adamsem a obchodníkem Michalem Smržem pořízenou skrytě samotným Adamsem
veškeré přepisy odposlechů býv. vysokého armádního důstojníka Pavla Stoška v souvislosti se získáním zakázky pro Tatru.

Dále žádám odpovědné osoby za Mladou frontu Dnes, zejména předsedu dozorčí rady společnosti MAFRA, a.s. pana Arnolda, předsedu představenstva společnosti MAFRA, a.s. pana Werleho a šéfredaktora Mladé fronty Dnes Čásenského, o vyjádření, zda považují za etický souběh práce redaktora a konfidenta tehdejší Inspekce Ministra vnitra (nyní GIBS). Jak je totiž ze svědectví pod přísahou známo, investigativní eso Jan Kroupa byl svědkem označen za informátora této instituce. Další únik z policejního spisu směrem k redaktorům Mladé fronty Dnes jsem oznámil hlavnímu vyšetřovateli případu CASA pplk. JUDr. Jiřímu Mazánkovi. Doufám, že i přes zvláštní status Jana Kroupy tentokrát odpovědné osoby nezametou tento únik pod koberec. Bohužel tak tomu bylo ve všech předchozích případech úniků z policejních spisů k Mladé frontě Dnes.

MUDr. Martin Barták

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Barták

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…