Experti: Nový občanský zákoník některé záležitosti zbytečně komplikuje

11.03.2014 20:49

Významná změna v oblasti převodu vlastnického práva k nemovitostem pravděpodobně povede k daňovým únikům

Experti: Nový občanský zákoník některé záležitosti zbytečně komplikuje
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Na začátku letošního roku vstoupil v platnost nový občanský zákoník, jež reagoval na rozsáhlé společensko-politické změny, kterými Česká republika v průběhu posledních 20 let prošla. Jako každá nová právní úprava se stal předmětem mnoha sporů i kritik. Většina změn nepochybně povede ke zlepšení občansko-právních vztahů. Jiné modifikace jsou ovšem diskutabilnější. Tak je tomu například v oblasti převodu práva k nemovitostem. Z aktuálního občanského zákoníku totiž vyplývá při směně nemovitosti povinnost dvojí zdanění.

„Tato změna v zákoně je poměrně nenápadná, i přesto sebou nese velmi významné důsledky“, říká JUDr. Miroslav Duda, známý specialista na majetková práva. „V minulosti se pracovalo s termínem daň z převodu nemovitostí. Ta se nyní přeměnila na daň z nabytí nemovitých věcí“, dodává.

Mohlo by se zdát, že jde jen o lingvistickou změnu, opak je ale pravdou. Podle předchozí právní úpravy se totiž na směnu nemovitostí pohlíželo jako na jeden převod. V souladu se současným zákonem jde ale o převody dva. „Zatímco dříve se při směně vybírala pouze daň z převodu u té nemovitosti, z jejíhož převodu plynula vyšší hodnota, nyní se týká obou směňovaných nemovitostí. Místo jedné daně tedy zaplatíte daně dvě“, komentuje další právnický expert JUDr. Josef Skácel.

Oba právníci se shodují v názoru, že tento stav pravděpodobně povede k pokusům
o daňové úniky. „Nová úprava nejčastěji postihne převody nemovitostí v rámci vypořádání rodinného majetku. Dvojí zdanění je nesmyslné a v podstatě se jedná jen o další zatěžování obyčejných lidí“, vysvětluje JUDr. Duda. „V konečném efektu se obávám toho, že budou čeští občané hledat způsoby, jak placení této daně obejít“, uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…