Fedor Gál: Přišel jsem do Čech žít v den, kdy se rozpadlo Československo

16.10.2013 19:17

Přišel jsem do Čech žít v den, kdy se rozpadlo Československo. S jedinou výjimkou, které hluboce lituji, volím od té doby ODS. Totéž udělám také letos. Necítím potřebu měnit ve zralém věku politické přesvědčení.

Fedor Gál: Přišel jsem do Čech žít v den, kdy se rozpadlo Československo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Ta jediná výjimka se jmenovala Strana zelených. Myslel jsem si tehdy, že jde o partu, které nejde o osobní věci a ona ta Zubová vypadala na bilboardech docela dobře. Rozhádali se rychle a položili vládu, která měla šanci být užitečná.

Politické přesvědčení, u lidí mé generace a mého naturelu, je zakotveno do hluboké averze k řečem o sociální spravedlnosti, kterou přináší strana a stát. Když slyším politické vůdce hřímat o službě národu a lidu, běhá mi mráz po zádech. Stejně tak, když slyším, jak „vymeteme politické dinosaury“, „zatočíme s korupcí“, „vyřešíme romský problém“, „zavedeme přímou demokracii“… Docela mi stačí vědomí kontinuity na události z listopadu 1989. Vše ostatní je osobní volba a osobní odpovědnost.

Jasně, veřejný prostor je narvaný emocemi a ruku s volebním lístkem před urnou vede spíše víra a emocionální nastavení. Moje emocionální nastavení a má víra mi říkají: nevěř Sobotkovi, Škromachovi, Haškovi a spol. Spojí se s komunisty. Nevěř Zemanovi, mluví z něj ego a ta jeho parta je jenom jeho přívěskem. Nevěř novým politickým stranám (Okamurovi, Babišovi…), budou na jedno použití a jenom bůh ví pro jaké. Nevěř politikům, kteří se zaštiťují dělníky, náboženstvím, národem. Máš přece paměť a není to tak dávno, cos je viděl v akci. Současně však nepropadni pocitu marnosti. Žijeme dobré časy a ať vyhraje ten či tamten, můžeš se svým životem naložit svobodně. A i kdybys se rozhodl pro emigraci, nepolezeš přes ostnaté dráty a pod palbou.

Přišel jsem do Čech žít před dvaceti lety a nelituji. Praha je skvělé město, práce mě baví, děti a vnoučata se toulají světem…, jsem obklopen lidmi dle vlastního výběru a největší klacky si házím pod nohy sám. A nebude to jinak ani po těchto volbách.

P.S.: Psáno pro Babylon, téměř poslední printové medium v ČR, které držím v úctě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …