Filip Andler: Lipavský ministrem zahraničí – zlý sen skutečností?

20.11.2021 7:35 | Komentář

V rámci dělení koryt připadlo ministerstvo zahraničí Pirátům.

Filip Andler: Lipavský ministrem zahraničí – zlý sen skutečností?
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

V souvislosti s obsazením resortu zahraničních věcí v nové vládě se nejprve objevilo jméno starosty Prahy 6 Koláře (TOP 09), jehož jedinou „kvalifikací“ na tento post bylo odstranění sochy maršála Koněva a vypjatá rusofobie.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
Nakonec připadlo zahraničí Pirátům, kteří nominovali exposlance J. Lipavského.

Bakalář Lipavský je v oblasti zahraniční politiky naprostý amatér, který se v minulém volebním období jen omylem ocitl v zahraničním výboru a výboru pro obranu Poslanecké sněmovny. Do té doby pracoval v oboru IT a bankovnictví. Pro politickou nominaci jsou ovšem více než erudice rozhodující „správné“ ideologické postoje a ty Lipavský má. Bude spolehlivou zárukou té nejreakčnější pravicové politiky. Od Koláře se neliší téměř v ničem, z hlediska odporu k Rusku a Číně se mu zcela vyrovná. Co tedy od presumptivního ministra zahraničí očekávat? Jaké jsou jeho postoje?

Podporuje zahraniční mise, jejichž nesmyslnost se naposledy prokázala letos v létě, když po dvaceti letech působení vojsk NATO v Afghánistánu Tálibán převzal moc ještě před jejich úprkem.

Je nekritický obdivovatel EU a NATO a tak jako kdysi jezdívali českoslovenští soudruzi pro pokyny do Moskvy, bude Lipavský jezdit do Bruselu a vždy se podřídí. Vztahy uvnitř V-4, která je často kritická vůči EU, se zcela jistě zhorší. Tento pirát odkýve všechno, co Brusel nařídí (včetně migračních kvót a dalších nesmyslů).

Nenávidí Rusko a Čínu, takže bilaterální vztahy s těmito velmocemi prakticky přestanou existovat. Kontakty s Moskvou jsou umrtveny již nyní a jejich oživení je v dohledné době nereálné. Lipavský vehementně prosazoval vyloučení Moskvy a Pekingu z tendru na dostavbu Dukovan a po pseudokauze Vrbětice skandalizoval českého velvyslance za účast na vojenské přehlídce v Moskvě u příležitosti 76. výročí vítězství v druhé světové válce.

Vůči ČLR tak může dojít k dalšímu ochlazení vztahů vzhledem k provokacím ohledně Tchaj-wanu, jehož nezávislost piráti podporují. Lze očekávat nerespektování principu jedné Číny a postupnou likvidaci této konstanty zahraniční politiky. S tím bude souviset pokles obchodní výměny s Pekingem a zmaření všeho, čeho na poli ekonomické diplomacie dosáhl prezident Zeman. Pirátská europoslankyně Gregorová dokonce hovoří o tom, že „místo politiky jedné Číny prosazuje politiku jednoho Tchaj-wanu“. Lipavský také obvinil Čínu z rozšíření pandemie Covidu-19 do světa.  

Dále prosazuje slektivní uvalování sankcí na tzv. nedemokratické režimy (Bělorusko, Rusko, ČLR), ale o Saúdské Arábii a dalších brutálních despociích nehovoří. Ačkoliv odsuzuje protiprávní výstavbu židovských osad na Západním břehu Jordánu a jejich anexi, sankce proti Izraeli odmítá. Kromě toho podpořil jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova a jeho uznání ČR.

Petříček i Kulhánek byli velmi slabí ministři, ale Lipavský je ztělesněním bezbřehého lokajství a naprosté konformity vůči EU a NATO. Jakákoliv zdravá kritika těchto organizací je pro něj nepřípustná hereze. Naopak směrem k Rusku a Číně je daleko militantnější než jestřábi v USA. Petříček byl sice jen asistentem europoslance bez zkušeností, ale má alespoň odpovídající vzdělání. Lipavský však nemá ani to. Prezident Zeman by měl postupovat stejně jako v případě Pocheho a odmítnout nominaci Lipavského na tento post.

Vyšlo na Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.