František Kašpárek: Evropská unie zahájí tažení proti sběru víček od PET lahví

12.02.2019 16:18

Evropská unie se rozhodla zakročit proti české specifické záležitosti, jakou je sběr víček od PET lahví. Nová evropská směrnice o zákazu jednorázových plastových výrobků, která má být schválena letos na jaře, obsahuje nařízení, že PET láhve budou muset mít víčka pevně přidělaná, aby se nedala odstranit. Tato osvícená myšlenka – propojení víčka s lahví – si vyžádá navíc až 200 tisíc tun plastu ročně, což v rámci zákona o snížení spotřeby plastů připomíná Caligulu, který svému synovci vyléčil kašel tak, že mu setnul hlavu.

František Kašpárek: Evropská unie zahájí tažení proti sběru víček od PET lahví
Foto: pixabay.com
Popisek: PET víčka - ilustrační foto

Nějak to nedává smysl. Použitá víčka od PET lahví jsou kvalitní surovinou, kterou se rozhodně vyplatí recyklovat. Tak k čemu bude tento absurdní výmysl dobrý? Jako by nestačily výkresy, jak má vypadat správná eurookurka.

Hledal jsem odpověď a nakonec ji našel. Ani jsem nemusel chodit, obrazně řečeno, do Bruselu. Poučení se mi dostalo od českých ekologů. Podle nich sběr víček podporuje nákup balených vod a tudíž i větší spotřebu PET lahví. Zřejmě to ve stejných souvislostech vidí také Evropská unie. Tady ovšem zapřahují koně za vůz. NIKDO, skutečně NIKDO nekupuje vodu v PET lahvích kvůli tomu, aby sbíral víčka. Je to přesně naopak: člověk si koupí balenou vodu jako obvykle, a místo aby víčko zahodil, tak je odloží na místo, které pracovně nazývám „domácí úložiště“, a posléze odevzdá na některém z mnoha sběrných míst. Odtud pak putují do speciálních výkupen a takto získané peníze pomáhají lidem v nouzi. V nouzi, ve které je nechal náš stát a zdravotní pojišťovny. To je nutno dodat. Nebo se myslitelé z Evropské unie domnívají, že překotně nakupujeme balené vody, abychom mohli z jejich víček vyrábět korále?

Jeden příklad za všechny: Policisté Hlavního velitelství Vojenské policie díky tomu, že zorganizovali sběr víček obrovského rozsahu, mohli předat finanční podporu pro malou Michalku s vývojovou vadou mozku. Opravdu zde obstojí argument, že každý z těchto policistů si kvůli sběru víček koupil padesát PET lahví denně? Víčka odšrouboval a obsah většiny z nich pak vylil do vodovodu? Ekologům a Evropské unii tedy uniká podstatný systém této solidarity. Je to sice smutné řešení, když občané suplují za stát, který nedokáže přinutit zdravotní pojišťovny, aby proplácely nákladné operace, ale pořád lepší než nic. Již několik lidí muselo zemřít, přestože si manažeři zdravotních pojišťoven vypláceli své tučné odměny. Jak mohou klidně spát, nechápu! Třeba to kompenzují tak, že sbírají víčka.

Navíc Evropská unie zřejmě nepočítá s naší věhlasnou šikovností. Neexistuje takové připevnění víčka k PET láhvi, které by nám zabránilo je odstranit.

A sbírat se bude vesele dál. Alespoň do té doby, dokud vrcholní představitelé zdravotních pojišťoven nezačnou konat jako příslušníci lidské rasy.

A spotřeba plastů pro spojení víčka s lahví bude jaká?

VYŠŠÍ, ku…, VYŠŠÍ!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…