František Kuba: Společenský kritik, příjmením Gazdík

14.07.2015 9:04

Těch pár řádek, co zde předkládám, je reakcí na verbální plivanec poslance Petra Gazdíka (TOP 09) do řad Policie České republiky. Jedná se mi o článek Země bez funkční policie (LN 9. 7. 2015). Domnívám se, že se jedná o dehonestaci Policie České republiky.

František Kuba: Společenský kritik, příjmením Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigrantům, proti kvótám a za vystoupení z EU na Václavském náměstí

V prvním odstavci se poslanec vyjadřuje k demonstraci proti imigrantům, která se uskutečnila ve středu 1. července a na které se objevily stylizované šibenice a která měla být údajně nekompromisně rozpuštěna. Svůj odsudek směřuje i proti vyjádření policejní mluvčí a to těmito slovy: Makety šibenic, které já osobně považuji jednoznačně za výzvu k násilí, označila paní mluvčí za „nový prvek", a proto prý policie požádala „analyticko-legislativní odbor o stanovisko, jak jej posuzovat".

Jsem přesvědčen, že policejní mluvčí postupovala naprosto věcně a korektně. Vykládat symboly a dovozovat z nich protiprávnost je velmi ošidné, někdy až nemožné. Klasickým příkladem je pravotočivá a levotočivá svastika.

Ale může být i hůře. Dejme tomu, že nějaká skupina recesistů bude pochodovat s rozbitými PC a smartfony a mezi nimi se budou míhat jiní (z téže grupy), jenže s husitskými palcáty a řemdihy. Přirozeně, nepůjde o nic menšího než o protest proti nadnárodním společnostem, které vysávají naši republiku a posílají krvavé dividendy do zahraničí, také proti G7 apod. Je to jen jeden příklad.

Někdo ze soudních znalců a univerzitních odborníků může, shora uvedené, vykládat jako boj proti Dromologii, tedy zrychlování, mimikrům a nahrazování reálného života hologramy, při současně krátící se době na spánek a narušování biorytmů atd.

Nějaký angažovaný politolog, kulturolog, jinolog může objevit i jiná nebezpečí

A do třetice, palcáty budou vyhodnoceny kriminalisty jako nebezpečné a zákeřné zbraně. Od tohoto zhodnocení už může být blízko ke kontextu husitského nacionalismu. Tím to ovšem nemusí končit. Nějaký angažovaný politolog, kulturolog, jinolog (souborná ne/kategorie, spíše aglomerát) zde může objevit i jiná nebezpečí, dejme tomu signovaná Fedorem Gálem.

Takže možná i s dopady na jednotnost Evropské unie. Koneckonců, když jsme nyní evropští občané, tak proč nebezpečně svojí jinakostí putovat proti proudu dějin. Do odmítajícího procesu by se mohla zapojit i katolická církev a žádat náhrady za husitské období. Pokud by zapracovali spříznění historikové, řády, jáhnové ad., potom by byl dostatek podkladů pro další náhrady: tentokrát za údajnou Dobu temna. Navíc rovněž za společenskou újmu církve danou tím, že byla narušena jednota oltáře a trůnu! V daném případě se naštěstí jedná, jak doufám, o teoretický konstrukt.

Jsem přesvědčen, že Petr Gazdík by si i takové situaci věděl rady, na rozdíl od státních institucí, univerzit, bezpečnostních služeb, společenských struktur, developerů a firem všech typů. Nejspíš by to bylo jeho osobním založením, vzděláním, zkušenostmi a tím, že bral řadu let rozumy přímo od Velkého alchymisty.

Naše policie funkční je

Nyní ještě k článku. Policejní mluvčí se nemůže vyjadřovat podle svého subjektivního názoru a objektivizace prostřednictvím odborníků, není fakultativní, ale přímo nutná. I proto tvrdím, v rozporu s názvem (a obsahem) článku Země bez funkční policie, že naše policie funkční je, v limitách které ji vymezují legislativa a dovolí politici, státní zástupci a technické vybavení.

Z frustrace jednoho policisty, co nepřípadně reagoval na přestupek (občan přecházející červenou), nemůžeme odsunout do sféry neurotiků dalších několik desítek tisíc těchto mužů a žen, kteří se drží zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky a dalších právních norem.

Ještě bych uvedl „maličkost" a sice do textu vložený podnadpis v článku Petra Gazdíka, Nejde o předpisy, ale o kulturu. Jedná se o závažné nepochopení policejní práce. Ta je především založena na předpisech, proto, abychom byli právní stát s definovanými pravomocemi a povinnostmi. K tomu organicky patří i korekční orgány: odbor vnitřní kontroly a Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Tyto konají ve věci, jak se praví, a umí provinilce i poslat do civilu bez náhrad. Jak je na tom v případě zjevných přehmatů Poslanecká sněmovna ČR? Domnívám se, že Petru Gazdíkovi zachutnala moc. Nicméně, co když se už jeho zdravé reflexy vytratily a stal se až příliš stádním kusem? Proč se trefuje do solidně fungující policie, která prošla mnoha reformami. Proč se netrefuje do svých kolegů. Že by ze strachu o koaliční potenciál?

Případem svévole je přetahování se s důchodci o valorizace

Lze mít na mysli třeba přílepkové zákony, neúčast kolegů na jednáních, hájení osobních zájmů, namísto zájmů voličů. Posledním flagrantním případem svévole vlády poslanců je přetahování se s důchodci o valorizace. Jak jinak vypadá přídavek, řekněme 7 tisíc pravidelně, od 0,6 tisíc jednorázově. Těch šest set korun na konci roku 2015 je tak akorát na divadelní paruku z koudele, však pan premiér už bude vědět, komu ji nasadit.

Na tomto místě bych si dovolil Petra Gazdíka opravit. Titulek by neměl být Země bez funkční policie, ale Země bez funkčních politiků. Třeba si této zjevné disproporce povšimnou i starostové, které tak rád a starostlivě nyní zastupuje.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…