František Mareš: Kuba, skrytá perla Karibiku

28.03.2022 9:31

Když jsem poprvé přiletěl na Kubu, představoval jsem si, že to samé musel tehdy prožívat Kolumbus. Měl jsem pocit, že jsem přistál na daleké zemi, neznámé, tajemné, obývané exotickými domorodci. Ocitl jsem se v prostředí, které mě uchvátilo tak mocně, že jsem plně propadl kouzlu této krásné země… To jsou slova autora knihy, Ing. Zdenka Kalkuse, KUBA, skrýtá perla Karibiku. Knihu vydalo Nakladatelství Olympia.

František Mareš: Kuba, skrytá perla Karibiku
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

Různě, literárně i dokumentaristicky zpracovaných knih o Kubě vyšlo mnoho. Publikace, o které píši, má ve svém textu nejen vyjádřený obdiv k této fascinující zemi, skvělou znalost její historie, ale ve svém podtextu ukrývá doklad vysoké úrovně našich pracovníků zahraničního obchodu ( v případě autora Škodaexportu ), kteří s výrobky a projekty Made in Czechoslovakia doslova objali celý svět a zdárně konkurovali všem velkým, zahraničním firmám.

V jednotlivých kapitolách, Škodaexport na Kubě, Původní obyvatelé Kuby, Stále kouzelná Havana, Doutníky, rum a další speciality, Guantánamo, Rybaření na Kubě, Fidel Castro, Ernest Hemingway, přes leteckou nehodu v Ganderu je čtenář veden koloritem zvyklostí, specialit, krajinné i lidské poezie, aby byl osloven nikdy nevysvětlenou ganderskou leteckou katastrofou v osobním vyprávění jedné z přeživších…

O knize Zdenka Kalkuse lze říct mnohé, co vyjadřuje obdiv k napsanému, ale jako stálý refrén se mi vrací pod vším se skrývající pocit hrdosti, v současném globalizovaném čase, náhodně či programově zapomínané, na moji příslušnost k českému národu, který svým umem, svými výrobky, investičními celky, oslovil skutečně celý svět.

kniha

Jen elektráren „na klíč“ jsme v široširém světě postavili víc jak pět set. A kolik pivovarů, cukrovarů, mlýnů, plynáren…

A tak se kniha Zdenka Kalkuse stává nejen dokladem vysoké odbornosti člověka, který jede do dané země podnikat, ale znalost prostředí mu dovoluje, oproti dnes tolik využívaným masmediálním polopravdám, dospět k závěrům možného vývoje daného teritoria, které jsou založeny na skutečných faktech. Mluvím o samém Závěru knihy.

Je škoda, že se podobné knihy nestávají doplňující četbou hodin zeměpisu a dějepisu. Kdyby ano, nemuseli by politici, pedagogové, žurnalisté masmediálně lkát nad ztrátou národní hrdosti, hlavně mladých. Kteří o mnohých a mnohém českém nemají, bohužel, ani ponětí.

Budeme se tedy těšit na další knihu Zdenka Kalkuse, která v nakladatelství Olympia vyjde tento rok a my se spolu s ní vydáme na podobnou „ pouť“ v Peru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…