František Mareš: Maestro Žorž Rovalis v Praze

01.10.2021 12:58

Osud jménem vlasy a vlasy jako tvář.

František Mareš: Maestro Žorž Rovalis v Praze
Foto: archiv
Popisek: K slavným kráskám, které oceňují umění Žorže Rovalise, patří i hollywoodská hvězda Julia Roberts

Jako by se nám kdesi v duši ozývala píseň: „Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka, kdo v hadrech na štěstí čeká, ten se načeká…“ a v její ozvěně se vrací přitakání i otázka: „Šaty… a co vlasy?“

O tom, že  vlasy dělají člověka“ víc, než by si kdo myslel, nás přesvědčují mistrovská díla Žorže Rovalise, jediného držitele Zlatých nůžek (Golden Scissors) na světě.

Je-li umění definováno jako : „…užití jistých duchovních kvalit nebo manuální zručnosti při realizaci určitého díla.“ Pak pátý bod charakteristiky umění: obratnost při využívání prostředků umožňujících vytvořit hodnotné dílo, potvrzuje genialitu Žorže Rovalise i jeho uměleckou jedinečnost.

Neboť ve smyslu řečeného je: „Umění jistá zručnost a dovednost, získaná citem, nebo vrozeným darem, která vede k více či méně dokonalému dílu. Tato dokonalost je považována za krásu a autorovo mistrovství je nazýváno uměním.“ (Etienne Souriau, Encyklopedie estetiky)

Jak by autor této definice viděl Žorže Rovalise v okamžiku, kdy odkrývá tvář vlasů, aby se spolu s ní před námi objevil člověk o své vlastní poznání jiný, než před okamžikem byl, protože jej náhle obklopují možnosti nových obzorů.

Možná, že v těch minutách, kdy se míhají nůžky a Rovalisovy ruce, se něco spojuje dávnou magií zrození a současnosti dnešního světa, možná je to jen pocit, kdy místo lakonického: „ Jdu k holiči.“ se chce najednou s podtextem patosu říct doslova: „Jdu dát svým vlasům tvář.“ A u vlasové akrobacie, protože jiná slova neobsáhnou Rovalisovo mistrovství, je to pravda. A přídavekem dostávají ti, kteří prošli jeho branou jeho nůžek a rukou, možnost být chvíli blízko Věci Makropulos.

A mistr Žorž Rovalis je v Praze. Po svých cestách napříč světem, po svých setkáních s nejúžasnějšími ženami filmového a hudebního světa, by zde chtěl založit vlastní Akademii krásy a tak jako v Hollywoodu a jiných zemích světa dávat krásu a image naším ženám. I on ví, že patří k nejhezčím na světě.

Bylo by pro Prahu vyznamenáním, kdyby zde, třeba jen z části, uskutečnil své životní motto: „Vy jste ti, kteří si zvolili svůj styl a my vám ho pomůžeme uskutečnit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…