František Mareš: Obrazy dvou generací

29.04.2022 14:29 | Komentář

Výstava Dialog setkání, je doslova výstavou dvou generací a otevře se dnes 29. 4. 2022 v prostorách Pánského klubu Obecního domu v Praze. Zahájí ji známá a mimořádná česká herečka Jiřina Bohdalová.

František Mareš: Obrazy dvou generací
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

Organizátorem je ARS MAGNA 21 z.s., který tak naplňuje část svého projektu: „ … Národní, evropská a světová propagace díla Mistra Vladimíra Komárka a šíření jeho odkazu…“. Aby došlo k naplnění druhé části spolkového programu: „ …pečovat o mladé umělce.“ Zvolil spolek, vedle děl Vladimíra Komárka, představit Lucii Gelemovou, jejíž nejniternější vnímání světa a hledání odpovědí na otázky lidského osudu, ústrojně navazuje na Komárkova díla.

Na všech těchto aktivitách došlo ke spolupráci s nakladatelstvím Olympia.

Díla Mistra Vladimíra jsou vystavována ve své komplexnosti po více jak patnácti letech a jsou neprodejná.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Letošní rok je významný několika výročími. Před dvaceti lety Vladimír Komárek zemřel. V témže roce dokončil jedno z nevýznamnějších děl českého současného moderního malířství, Křížovou cestu, kterou daroval a instaloval v kostele Petra a Pavla v obci Konecchlumí na Jičínsku.

V letošním roce udělil prezident Miloš Zeman in memoriam Vladimíru Komárkovi státní vyznamenání.

Návštěvník výstavy tak má možnost se v mimořádné celistvosti seznámit s dílem Mistra, které v sobě ukrývá neobyčejnou lidskou naději všeho dobrého, což nesou obrazy obyčejných věcí denně provázejících lidské pokolení.

A právě tato tvář běžné a zapomínané věčnosti ukrytá kolem nás, má v sobě zakletý, koloběh lidské existence. A jeho velikost přibývá s každým rokem jak letokruhy stromů.

Prožijeme ji v oparu pastelových barev, prázdnu květináčů a opuštěných židlí, uschlých květů, letících ptáků. A s dětským pokušením, co je za závěsem, který dokáže rozhrnout jen zvědavost naší mysli.

Zvážíme i velikost a délku žebříků, které pro každého vedou k jeho místu na kříži života a přejme si, aby naše současnost i budoucnost byla naplněna osudy druhých.

Ucelená řada mimořádných grafik Lucie Gelemové ústrojně koresponduje s Komárkovým světem, ale své otázky klade v jiném generačním pohledu.

Začíná Svědomím, to máme každý z nás, a každý s ním vedeme dialog. Ale ono nás nutí vést i dialog s okolním světem. S tím skutečným. V otázkách bytí, složité současnosti, hrozbách, které nás obklopují.

A grafické odpovědi Lucie Gelemové nejsou dobrotivé, jako je laskavost Mistrova světa. Hledání Lucina „ Konečného verdiktu“ je škálou spojenu ve směsici čar, které jak by byly složeny z vektorových sil tisíce našich životů. dovolí vyslovit odpověď a diváku odhalí tvář.

Komárek definuje poznané, Gelemová vyzývá, ptá se a takje její grafika je o hledání vlastní cesty. Sebe i jiných. S mementem poznání : …že každý, na trámech Kalvárie, má své místo.

Je třeba dodat, že oficiální díla Vladimíra Komárka jsou neprodejná. Proto Spolek Ars Magna 21, připravil ukázku – faksimile několika děl, která budou vždy jen čtyři, a budou v cenových relacích dostupných pro milovníky umění, především mladé.

Výstava končí 31. května 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…