František Štván: Církevní restituce napravují Boží chybu?

23.01.2014 17:03 | Zprávy

Ptám se na to v roli ateisty a s odkazem na asi nejznámější modlitbu: "Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé, přijď království tvé, buď vůle tvá, jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. Amen".

František Štván: Církevní restituce napravují Boží chybu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Z jejího textu usuzuji, že si jsou věřící vědomi, že existuje něco jako stále přítomná Boží vůle, jinak by se k Bohu s touto modlitbou denně neobraceli. Nepochybně se s ní k němu pravidelně obraceli i v době, kdy se u nás v druhé polovině čtyřicátých let minulého století schylovalo ke změně politického režimu. Určitě se takto modlili i preláti ve Sdružení katolických duchovních Pacem in teriris a vůbec mne nezajímá, že se to jiným prelátům nelíbilo. Pokud je zradili vysvěcení, pak ať škodu požadují od nich.

Důležité je, že bratříčkování s bolševikem bylo nedílnou součástí života církve. Proto církevní restituce vnímám jako zištnou snahu současných profesionálních věřících, aby jim bezvěrci na úkor svých vlastních životů zaplatili za tehdejší, zřejmě pomýlenou Boží vůli, kterou dnes nabubřele, uvedeni v pokušení, nerespektují. Není přeci možné zároveň věřit v Boha, den co den ho před spaním prosit, aby život svých služebníků ovlivňoval svojí vůlí, a zároveň mu házet klacky pod nohy, když jim dá skrze mocné najevo, že to s ním mnozí z nich nemysleli upřímně.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O českém národním obrození

12:27 Petr Hampl: O českém národním obrození

Denní glosy Petra Hampla.