František Štván: Čtvrteční OVM z Ústeckého kraje byly ukázkou trapnosti

28.09.2012 20:24

Ano, trapnosti. A to nejen většiny lídrů politických stran, kteří se dostali do šestičlenného "finále", ale i moderátora Václava Moravce samotného.

František Štván: Čtvrteční OVM z Ústeckého kraje byly ukázkou trapnosti
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Otázky Václava Moravce Speciál z Ústeckého kraje

Ten při živém vysílání neváhal umravňovat lídra DSSS Petra Kotába, když se ten začal navážet do Romů, na mnohem více xenofobního a ulhaného lídra Severočechů.cz Jiřího Zelenku si ale moderátor netroufl...

Vrcholem Moravcovy trapnosti bylo vedení diskuze na témata, jako jsou: výše vyplácení sociálních dávek; změna legislativy, aby nemohlo docházet k beztrestnému rozkrádání veřejných prostředků; ovlivňování počtů členů PČR v ulicích, neboť ty ovlivňuje politické zadání (úspory) ministra vnitra, potažmo vlády a sražené paty poslušného policejního prezidenta. Politická vedení krajů je v podstatě nemohou ovlivnit, pouze na ně mohou upozorňovat.

Důkazem nechť mi je bezmocnost kandidátů Vladislava Rašky z ODS a Karoly Hassové z TOP 09, jejichž strany vládnou - a na jimi slibované s nepřehlédnutelnou arogancí z vysoka kašlou - a ani jeden z nich jim to veřejně, tedy zbaběle, nevyčetl. ODSák Raška, byť ho vykrucování z odpovědnosti vládnoucí ODS stálo hodně potu, se dokonce snažil vytvořit dojem, že zákon o veřejném zájmu jeho ODS navrhovala v té podobě, aby se dálnice přes námitky ekologů stavět mohla. Přitom to byla ODS, která má s tímto zákonem ideový problém, neboť narušuje její mantru o nedotknutelnosti soukromého vlastnictví.

Hejtmanka Jana Vaňhová z ČSSD se prezentovala jako politička, která za nic negativního nemůže a volit by jí zřejmě lidé měli jen proto, že má snahu. Za mimořádnou drzost považuji její závěrečný písemný slib, neboť čtyři roky její ČSSD v kraji vládla a tak dnes slibované měla možnost už dávno vyřešit.

Zkrátka a dobře. Čestný slib by měl podle mne vypadat takto.

Veškeré investice, se kterými bude kraj nad rámec svých mandatorních výdajů disponovat, nasměřuji k investičním akcím, které vytvoří pracovní místa. Pro nevyužité průmyslové zóny budu přes státní organizace k tomu určené, nebo z předešlých politických zkušeností vytvořené politické konexe, shánět investory a v žádném případě nebudu tím, kdo bude populisticky propouštět zaměstnance kraje, abych jejich povinnosti v rámci mnohem dražšího outsourcingu svěřil privátním subjektům. Bezpečnost občanů kraje se budu snažit zajistit dohodou se všemi starosty v kraji, aby nesnižovali, ale naopak posilovali stavy obecních strážníků a abychom společně vytvořili tlak na centrální vládu, aby nám v tomto cíli vycházela maximálně vstříc. A to nejdůležitější na konec. Nepřipustím, aby se cíleným předražováním kradlo.

To je slib, který nikdo z kandidátů voličům v písemné formě nedal. Že by si byli vědomi, že je kvůli tomu straničtí kmotři neinstalovali do role lídrů?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…