František Štván: Dvacetitisícovou měsíční rentu olympijským medailistům?

08.10.2013 11:39

Jsem poslední člověk, který by komukoliv záviděl peníze, pokud je nabyl poctivě, ale nějak mi uniká smysl renty olympijským medailistům, kterou navrhuje ČSSD. Výjimečné sportovní výkony mohou dosahovat jen geneticky výjimečně vybavení lidé. Kdyby to bylo jen o chuti se hýbat, pak by to bylo moc jednoduché.

František Štván: Dvacetitisícovou měsíční rentu olympijským medailistům?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ergo kladívko, genetické předpoklady jsou něco, k jejichž získání  nemusel příjemce hnout ani prstem. Nehledě na to, že nevidím nic útrpného, když trénovaný sportovec místo fárání do dolu absolvuje dvě tréninkové jednotky po dvou hodinách a pak se svěří do péče špičkových lékařských týmů. Pokud se někdo na tréninkový proces dívá optikou svého zadýchávání při chůzi do schodů, pak je to pohled mimořádně neobjektivní (dětinský).

Zkrátka a dobře. Stát by měl především vytvořit podmínky pro pravidelné sportování mládeže, což se neděje a teprve až po té může výjimečným sportovcům poskytnou materiální podmínky k přípravě. A to se formou, například hraní na profesionální vojáky, děje. Stát může úspěšné sportovce za mimořádné výkony odměnit. I to se děje a mnohdy štědřeji než v bohatších zemích.

Stát by si neměl nechat od úspěšných sportovců vracet náklady na přípravu, pokud se jejich výkony stanou příčinou lukrativních příjmů za umístění či z reklamy. A to se také děje. Zkrátka a dobře. Sport je dnes práce zabezpečující úspěšným sportovcům nadstandardní příjmy. Proto by součástí sociálního portfolia sportovce reprezentanta měla být i schopnost myslet na zadní kolečka. Pokud někdo namítne, že díky sportu nemají sportovci čas zajistit si studiem civilní zaměstnání, pak to nikdy nebyla pravda, nehledě na to, že ani běžní studenti nemají jistotu, že díky vzdělávání práci získají. Něco jiného je, že by stát měl úspěšné sportovce postavit na vrchol společenského žebříčku a zvát je na mimořádné společenské akce jako je prezidentská slib či svátky naší státnosti.

Samozřejmě, pokud se nevytahují, že ve svých luxusních vozech udělali trasu Praha Brno za hodinu, či se jinak nechovají jako přihlouplé primadony. Tyto vzorce chování jsou totiž pro mládež mnohem chytlavější, než propocené tričko.

Být i po skončení kariéry sportovcem reprezentantem je totiž společenský závazek. Lukrativní měsíční renta ho nemůže zajistit, nehledě na to, že by se měl stát důstojně postarat o každého člověka, který se ocitl v nelehké sociální situaci. Jsem snad divný když si myslím, že by si člověk s vrozenou vadou také zasloužil dvacetitisícovou rentu? Až se tak stane, pak může ČSSD či někdo jiný přicházet s podobnými návrhy. Sportovní úspěchy by měly společnost v první řadě spojovat a ne rozdělovat. Například v Kataru budují dělnici stadiony na mistrovství světa doslova v otrockých podmínkách. Místní odbory odhadují, že může zahynout až 4000 dělníků. Jen od 4. června do 8. srpna jich zahynulo 44. Od skutečného reprezentanta, který neumí jen kopat do míče, bych očekával, že toto mistrovství bude bojkotovat. Zatím jsem to, byť tam naše jedenáctka s největší pravděpodobností nepojede, neboť nevěřím, že se do příští kvalifikace postaví silnější nároďák, neslyšel ze žádných reprezentačních úst.

Asi jsem náročný, ale být reprezentantem v tom nejčestnějším smyslu slova vyžaduje víc než ochotu propotit triko.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…