František Štván: Gambler sem, gambler tam

15.01.2015 17:01

Na panelovou diskusi o hazardu v Ústí nad Labem jsem se těšil. Obzvlášť, když bylo předem avizováno, že vyvážené pluralitě názorů nebudou házeny klacky pod nohy. Podle mého soudu tuto laťku řídící diskuse pan Hausenblas (PRO Ústí) nepřeskočil, neboť panelisté, kteří byli za zrušení hazardu, dostaly větší prostor, než občané.

František Štván: Gambler sem, gambler tam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

V žádném případě nejsem příznivec hazardu, na druhou stranu pokládám za systémovou chybu ho zakazovat lokálně , neboť se jeho dostupnost v jiných samosprávných obcí  prodlouží   maximálně o pár  desítek minut. A už vůbec nechápu, že pokud příjemce soc. dávek utratí peníze v kurzovém sázení, za losy , či za stále se zdražují Sportku, tak to důvodem k panelové diskusi a k pokryteckému šíření morálky  nebude. Zkrátka a dobře.

Během tohoto večera jsem si uvědomil, jak asi probíhaly po Vítězném únoru panelové diskuze na téma kolektivizace zemědělství a jak muselo být pro sedláky stresující, že jejich slovům nebyl dán adekvátní prostor. Za sedláky v této asociaci nepovažuji jen majitele heren a kasín, ale především  stovky lidí, které v Ústí nad Labem, neboť jiná práce není,  hazard živí. Pan Hausenblas jim veřejně  nabízí nabiflovaná ekonomická "MBA" klišé, že peníze neutracené v automatech automaticky  vytvoří nové pracovní pozice a mezi řádky, že je nutné se pro mravnost a lepší zítřky  obětovat. Co na to říci. Už 59 rok to stále dokola  poslouchám a proto vím, že vize sytých co hladovým  nevěří, jsou jen předmluvou k jejich světovému názoru, že úlohou neúspěšných je pokorně přijmout úlohu paliva používaného na oltář blahobytu vyvolených. Pokud bych neměl pravdu, pak by pan Hausenblas na lidi, kterým chce vzít s revolučním zápalem kolektivizátorů  práci, myslel až na prvním místě. A že tak nečinil a nečiní  bylo a je důkazem, že jednu  z nejodpornějších hazardních her hrají  mocní   s osudy  obyčejných lidí. Pokud se podívám na lidi z PRO Ústí, pak je to, řečeno s panem presidentem, gambler sem, gambler tam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.