František Štván: Kubiceho kroky rehabilitují Paroubkovo varování z roku 2006

30.08.2012 7:29

Pamatujete? Jiří Paroubek po volbách v roce 2006, tedy v roli premiéra a předsedy ČSSD, přirovnal situaci, přesněji řečeno načasovaní, Kubiceho zprávy, která tři dny před volbami nechutným způsobem očerňovala jeho osobu a potažmo i ČSSD, k manipulacím s veřejným míněním, které na více jak čtyřicet roků negativně ovlivňovaly osud Československa po únoru 1948.

František Štván: Kubiceho kroky rehabilitují Paroubkovo varování z roku 2006
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

Posléze se za svůj historický exkurz, který v řadách pravice a za nic odpovědných intelektuálů vyvolal podle mne nepochopitelný odpor, omluvil s tím, že sice zvolil špatná slova, ale i přesto se nemýlil. Pamatuji si na tu dobu, stejně tak si pamatuji, že jsem na jeho přirovnání neviděl nic nepatřičného, neboť jednou z výhod historie je možnost se z ní poučit, a varováním před používáním identických mocenských způsobů varovat veřejnost před následky, které by jejich tolerováním mohly nastat.

Uběhlo šest let a dnes vedení ČSSD používá v souvislosti s náhlým odvoláním policejního presidenta Lessyho naprosto identická a ještě mnohem tvrdší srovnání s pracovními postupy poúnorové bolševické STB. Podle mne oprávněně! Proto by si měla uvědomit, že ve svých řadách měla vizionáře, který morální portfolio a pracovní postupy současného ministra Kubiceho před šesti lety naprosto pravdivě popsal. Dnes je Jiří Paroubek předsedou NS-LEV 21 i proto, že si jeho spolustraníci v zájmu uchopení moci s pravici notovali a notují, jak to nedávno předvedla hejtmanka Vaňhová, která vládní předsedování Jiřího Paroubka potřísnila obviněním, že se zadlužením země dopustil ekonomického zločinu. Právě proto bych ocenil, kdyby se ČSSD k jeho vizionářskému varování z roku 2006 přihlásila a zpětně ho ocenila. Moudří by to dokázat měli. Hloupí si hrají na vlastním písečku.

Ale to nejdůležitější nakonec.

Protože tehdy útok směřoval pro pravicová media, pravicové politiky ale i pro některé členy ČSSD, toužící stůj co stůj po moci, na pro ně nepřijatelného Jiřího Paroubka, a protože se veřejné mínění nepohoršovalo nad tím, že Jiřímu Paroubkovi nepřiznaly soudy, že se jednalo o neadekvátní zásah do jeho práv, tak dostal Kubice prostor, aby své pracovní postupy mohl ještě jednou v neprospěch demokracie naší země zopakovat.

Proto očekávám, že ti, kdo škodolibě mlčeli včera, dnes přiznají svoji spoluodpovědnost za učinkování Kubiceho na ministerstvu vnitra. Opět se ukazuje, že škodolibé mocenské chování, kdy nepřítel mého nepřítele je můj přítel, lidem nic dobrého nepřináší. Nebo snad ano?

František Štván

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …