František Štván: Ministře Babiši, nechtělo by to další přísný krok?

21.10.2014 19:00

Od roku 2015 by měla nastat nová povinnost, která by se měla stát nástrojem proti daňovým únikům a praní špinavých peněz. V praxi by to znamenalo, že se výše příjmů poplatníka odhadne na základě porovnání s nárůstem majetku.

František Štván: Ministře Babiši, nechtělo by to další přísný krok?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Finanční úřady by měly  mít podle ministerského návrhu možnost analyzovat výši majetku - včetně dluhů - v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud zjistí neevidovaný majetek za více jak deset milionů korun, vyzvou úředníci k prokázání jeho původu a popřípadě majetek zdaní. Zabavování majetku získaného z trestné činnosti  bude  věcí orgánů činných v trestním řízení a příslušných soudů.

Z mého laického pohledu utvářeného běžnou životní realitou mám dojem, že když někdo sofistikovaně  obejde zákony, aby na něho byla spravedlnost krátká, a nehorázně si na úkor společnosti namastí kapsu, pak riskuje jen to, že mu bude rozdíl mezi tím co přiznal a co nepřiznal, když bude spolupracovat, zdaněn 50%. Pokud se bude jednat "jen" o vyměření daně do dvou miliónů, pak bude dělat penále jen 20%.

Problém vidím v tom, že když už dnes nejsou schopny orgány činné v trestním řízení "Janouškům" a "Rittigům" dokazovat, že byl majetek XYZ, který neodpovídá příjmům podezřelého, získám trestnou činností, pak  tento problém bude trvat nepochybně i nadále. Nechtělo by to proto  pane Babiši udělat ještě jeden přísný krok, který by za prvé znamenal, že by i šibalové se špínou za nehty menší než deset miliónů korun měli mít strach a za druhé, aby zákonem daný rozdíl mezi oficiálními příjmy a skutečným majetkem byl automaticky trestným činem, z kterého by se podezřelý vyvlékl pouze relevantními důkazy, že ho legálně nabyl?

Nemohla by Vám být motivací k tomu kroku například skutečnost, že když zaměstnanec okrade zaměstnavatele o pár  korun, že je to důvod k okamžité výpovědi a k doživotním problémům? Nebo fakt, že když někdo v supermarketu postupně, třeba i  z hladu, nakrade za víc jak pět tisíc korun, že ho čeká přísný trest? Proč by i tito zloději nemohli mít šanci pouze odvést dodatečně ze zlodějny daň? Nezastávám se zlodějů "prkotin", pouze si myslím, že by měla být na zloděje miliónů mnohem větší přísnost. Nebo ne? 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…