František Štván: Podepiš to, nebo máš padáka

01.10.2014 10:12

Tak zní nadpis článku v Blesku, ve kterém autor popisuje praktiky našich zaměstnavatelů, kteří cíleně počítají, že se lidé ze strachu ze ztráty zaměstnání "dobrovolně" vzdají pracovní smlouvy na dobu neurčitou a následně podepíší smlouvu na dobu určitou.

František Štván: Podepiš to, nebo máš padáka
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Pokud by si někdo myslel, že se to může stát pouze v ryze  privátním sektoru, pak  se bohužel šeredně plete. V roce 2013 se  ve své pobočce v Ústí nad Labem odhodlalo k podobnému kousku  i vedení ČNB. Z mého pohledu, tehdy řadového zaměstnance ČNB, došlo pouhou slohovou prací  k vytvoření údajně nových pracovních pozic o které dlouholetí stávající zaměstnanci svedli nakašírovaný výběrový souboj. Po něm se vítězové  "dobrovolně" vzdali pracovní smlouvy na dobu neurčitou a následně uzavřeli smlouvu na dobu určitou, konkrétně do konce roku 2014.  A to i přesto, že dál dělají z velké části stejnou práci, kterou někteří v ČNB  vykonávali i desítky roků. Pouze jejich pracovní pozice dostala jiný název. Pokud mne paměť neklame, tak se dotčeným zaměstnancům tento postup samozřejmě nezamlouval, ale jejich strach, eufemisticky řečeno, zvítězil nad lží a asociální láskou zaměstnavatele.  Možná se mi vše jen zdálo a v reálu k něčemu takovému nedošlo. Pak se za vyprávění svého snu mému bývalému zaměstnavateli, veden dobrou vírou, že sny se nedají v demokratické společnosti soudně napadnout , omlouvám. Jestli to z mé strany sen nebyl, může nějaký  "der rasende Reporter E. E. Kisch" zjistit dotazem na vedení ČNB. Pořád totiž žiji v přesvědčení, že jsem tuto situaci skutečně prožil.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…