František Táborský: Okénko trhu

27.12.2017 19:16

Podle prosincového konjunkturálního průzkumu ČSÚ souhrnný indikátor důvěry vzrostl o 0,6 b. na 15,1 b. ve srovnání s předchozím měsícem.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozkutálí se evropské dotace?

Důvěra firem vzrostla meziměsíčně o 0,9 b. na 17,1 b. Tuzemské průmyslové podniky hodnotí svou celkovou i zahraniční poptávku téměř stejně jako v minulém měsíci a neočekávají v nejbližších měsících změnu míry nezaměstnanosti. Zároveň počítají se zvýšením tempa růstu výrobní činnosti. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku poklesla o 0,3 b. na 7,5 b. Zvýšily se obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace, ale zároveň se nezměnily obavy z jejich vlastní finanční situace. Obava spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti nebo z růstu cen zůstala přibližně beze změny ve srovnání s listopadem.

Koruna proti euru pokračuje ve ztrátách a během dneška se dostala až k EUR/CZK 25,896. Jedná se tak o nejslabší hodnotu od začátku října. Důvodem je kombinace nízké likvidity a vybírání zisků z korunových pozic před koncem roku. To je zároveň umocňováno zklamáním části trhu z nedávného rozhodnutí ČNB nezvýšit úrokové sazby. Nicméně by se měl tento trend se začátkem roku otočit. S blížícím se únorovým zasedáním ČNB koruna začne opět posilovat, neboť se očekává, že tentokrát bankovní rada už nebude otálet s dalším zvýšením úrokových sazeb, což je i v souladu s naší prognózou.

Cena ropy Brent vyskočila během včerejšího dne o téměř dva dolary až k 66,97 za barel a dostala se tak na nejvyšší hodnotu od poloviny roku 2015. Skokový nárůst ceny je způsoben výbuchem ropovodu v Libyi, který podle nejnovějších statistik snížil denní produkci ropy členských zemí OPEC o dvanáct procent. Podle neoficiálních informací opravy potrvají minimálně týden. Pokles libyjské produkce ropy pomáhá dlouhodobému úsilí členů OPEC a dalších producentů ropy snížit celkovou produkci. Ti se nedávno dohodli na prodloužení dohody, která měla skončit v březnu následujícího roku, až do konce roku 2018. V současné době Brent umazává svůj zisk a barel ropy se obchoduje na úrovni 66,50 dolarů za barel.

František Táborský
analytik

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…