František Táborský: Okénko trhu

03.01.2018 20:06

Podle prosincové statistiky německá míra nezaměstnanosti klesla o 0,1 p.b. na 5,5 %. Nicméně předchozí hodnota byla revidována ve stejné míře.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

Tudíž už v listopadu dosáhl německý trh práce nejnižších hodnot nezaměstnanosti v novodobé historii sjednoceného Německa. Reflektuje tak solidní výkon největší evropské ekonomiky a bude dále tlačit na růst mezd a inflace. Německá ekonomika těží ze silné domácí poptávky a solidního zahraničního obchodu. Podle posledního zveřejněného průzkumu PMI vzrostl v prosinci index na svou rekordní hodnotu. Na druhou stranu podniky stále více vyjadřují obavy ohledně nedostatku pracovní síly. Silný německý trh práce má dopad i na českou ekonomiku v podobě dodatečných tlaků na růst tuzemských mezd. Celkově pro rok 2017 odhadujeme růst německé ekonomiky kolem 2,5 %. V tomto roce očekáváme mírné zpomalení tempa růstu ke 2,2 %. Míra inflace se bude pohybovat v první polovině roku v pásmu 1,5 % - 2,0 % a až v druhé polovině roku se podívá přes dvouprocentní hranici.

Dnes byl zveřejněn záznam z prosincového měnověpolitického jednání ČNB, kdy bankovní rada napotřetí rozhodla nezvýšit v roce 2017 své úrokové sazby. Ze záznamu vyplývá, že podle názoru bankovní rady se nenaplňují proinflační rizika identifikovaná na listopadovém měnověpolitickém zasedání. Mezi zvýšením sazeb v prosinci nebo v únoru vidí bankovní rada zanedbatelný rozdíl. Tím se i potvrzuje naše prognóza, která počítá s dalším zvýšením úrokových sazeb právě na začátku února a poté ještě dvakrát v tomto roce vždy s novou makroekonomickou prognózou ČNB. Pro prosincové zvýšení úrokových sazeb hlasovali M. Hampl a V. Benda. Zbylých pět členů bankovní rady hlasovali proti zvýšení.

Státní rozpočet zakončil rok 2017 s mírným deficitem ve výši 6,2 mld. Kč oproti roku 2016, kdy stát hospodařil s přebytkem 61,8 mld. Kč. Oproti schválenému deficitu je tak nižší o 53,8 mld. Kč. Za celý rok 2017 byl rozpočet v nevýhodě především díky nižším příjmům z fondů Evropské unie, které byly o 81,9 mld. Kč nižší než v roce 2016. Naopak stát více inkasoval ve srovnání s předchozím rokem u drtivé většiny daňových položek. Běžné výdaje státu vzrostly ve stejném období o 62,6 mld. Kč zejména v důsledku zvyšování mezd státních zaměstnanců, které se naplno projevilo v posledních dvou měsících roku. Pro rok 2018 byl schválen rozpočet s deficitem 50 mld. Nicméně očekáváme, že stát bude v tomto roce hospodařit s mírně vyšším deficitem, než bylo schváleno. Podle našeho odhadu bude stát muset vynaložit vyšší výdaje mimo jiné v souvislosti s vyššími investicemi díky nutnosti dočerpat cca 40 mld. Kč z fondu EU nebo vyšším výdajům na obsluhu státního dluhu způsobeným vyšší úrovní úrokových sazeb na trhu.

František Táborský
analytik

 

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…