František Táborský: Okénko trhu

22.02.2018 19:51

Podle záznamu z lednového jednání Fedu roste důvěra bankovní rady v americkou ekonomiku, která zvyšuje jejich odhodlání dále zvyšovat úrokové sazby.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Podle záznamu hned několik členů rady věřilo, že ekonomika poroste rychleji, než předpokládá poslední zveřejněná prognóza centrální banky z prosince. Zároveň si jsou stále více jisti, že inflace zrychlí v průběhu roku a nevrátí se pod dvouprocentní inflační cíl, jako tomu bylo v letech předchozích, kdy míra inflace po dosažení dvou procent v krátkém čase opět klesla až k nule. Fed zvýšil sazby naposled v prosinci minulého roku na 1,25-1,50 % s tím, že pro tento rok počítá se třemi zvýšeními úrokových sazeb. Trh z počátku roku ještě centrální bance její jestřábí naladění nevěřil, ale v průběhu dvou měsíců se očekávání trhu výrazně proměnilo. S tímto jestřábím posunem trhu počítala už naše lednová prognóza a očekáváme, že trh půjde ještě dál až ke čtyřem zvýšení úrokových sazeb v tomto roce, jako s tím počítá tým RBI v současnosti.

Jednání, z kterého byl včera zveřejněn záznam, proběhlo ještě před schválením dodatečných fiskálních výdajů kongresem, které dále podpoří ekonomiku už s tak pozitivním výhledem. Zároveň bankovní rada nepracovala s nejnovějšími daty z trhu práce a vývoje cen. Růst mezd zrychlil téměř ke třem procentům meziročně, což je nejrychlejší tempo od poloviny roku 2009, a míra nezaměstnanosti je nejnižší od roku 2001. Zároveň spotřebitelské inflace vzrostla v lednu meziročně o 2,1 % a překvapila tak trh o dvě desetiny. Přitom do inflace se ještě v tomto roce promítnou vyšší fiskální výdaje, další pokles nezaměstnanosti a slabší dolar. Březnové zvýšení sazeb je tak hotovou záležitostí a další utahování měnové politiky musí nutně následovat.

Na zveřejněný záznam trh zareagoval dalším posílením dolaru až k současným EUR/USD 1,227 a je tak nejsilnější za posledních deset dní. Nicméně očekáváme, že se dolar do konce tohoto čtvrtletí vrátí k oslabování a vůči euru se dostane k 1,25 na konci března. Desetileté státní dluhopisy si skokově připsaly 5 b.b. a dostaly se na své nejvyšší hodnoty od konce roku 2013. Ačkoli ze záznamu nevyplývá žádná nová informace, trh stále hledá další podněty k přehodnocení očekávání dalšího vývoje měnové politiky Fedu.

Únorový IFO index pro Německo poklesl výrazněji, než očekával trh. Pokles zaznamenaly všechny složky indexu. Budoucí očekávání poklesla o 2,9 b. na 105,4 b. Pokles IFO indexu tak doplňuje korekci dříve zveřejněných předstihových ukazatelů v Německu i eurozóně. Přehnaný optimismus už několik měsíců hnal tyto ukazatele do neopodstatněných hodnot, a i proto považujeme tento pokles za ozdravný proces a ve výsledku se jedná o pozitivní signál. Nicméně trh vnímá pokles negativně a v kontextu nedostatku jiných statistik v tomto týdnu působí proti euru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…