František Vácha: Kužvartova předvolební šumavská podlost

08.10.2013 21:30

Reakce děkana Přírodovědecké fakulty JU na útoky proti univerzitě, které se objevily v předvolebním inzerátu SPOZ. Není to poprvé, co taková osočení Miloš Kužvart pronáší.

František Vácha: Kužvartova předvolební šumavská podlost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

V pátečním vydání Českobudějovického deníku (4. 10. 2013) jihočeský volební lídr Zemanovců Miloš Kužvart ve svém předvolebním inzerátu obvinil Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity z toho, že utratila přes 200 milionů, resp. přes 1 miliardu Kč na výzkumy, jejichž důsledkem je zničení Šumavy.
S gustem v něm čtenářům předhazuje milionové částky a konkrétní jména, aby lid viděl, jak jsou ti vědci nenažraní. Opomíjí přitom skutečnost, že ve většině případů jde o granty na provoz celé fakulty, jsou v nich obsaženy veškeré náklady na mzdy zaměstnanců, přístroje, běžný provoz fakulty i rozsáhlé sběry dat , snad aby naznačil, že se vlastně jedná o formu úplatků pro konkrétní osoby.

Nevím, jestli tak soudíte podle sebe, pane Kužvarte, že to přisuzujete i ostatním, ale vědci z naší fakulty se uplácet nenechají a velmi si zakládají na své profesní, leckdy světové úrovni. Když se tak fundovaně oháníte databází projektů na www.isvav.cz, všimnul jste si, že u každého z těch vámi jmenovaných projektů jsou uvedeny i jeho konkrétní výsledky, po kterých tak voláte? A že všechny prošly velmi tvrdou mezinárodní oponenturou a hodnocením?

Pane Kužvarte, měl byste si napřed ověřit věrohodnost údajů, na kterých stavíte taková závažná obvinění. Pak byste zjistil, že se nezakládají na pravdě a jsou účelově používána některými skupinami lobbistů k diskreditaci Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd.
Nebo snad vědomě lžete?

Bohužel, obě tyto varianty Vás diskvalifikují pro práci poslance. Dokážete si představit, že budete sedět u jednoho stolu s odborníky, které neprávem osočujete z plýtvání veřejnými prostředky a téměř je označujete za zloděje, a chtít společně vytvořit smysluplný a funkční zákon o Šumavě pro lidi, kteří tam žijí? Uvědomujete si, že takovými nevhodnými výroky ten proces sám už na začátku blokujete? Vypadá to, jako že jste to vy, kdo schválně dělá všechno proto, aby žádný zákon o Šumavě nebyl.

Váš politicky styl stálého osočování domnělých protivníků je velmi kontraproduktivní, a přesto že je možná pro Vás korýtko bližší slušnosti, nelze se takto chovat mezi slušnými lidmi. Ale chápu, následujete prostě vzor svého gurua. Bohužel, jestli se prolžete do sněmovny, jako se on prolhal na Hrad, pak nebudu moci říci „I am very optimistic“.

prof. RNDr. František Vácha, PhD.,
děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…