Gita Zbavitelová: Izraelsko-palestinská jednání v polovině – naděje klesají

11.12.2013 20:16

Izraelsko-palestinská mírová jednání, která byla obnovena koncem července, dospěla do poloviny stanovených devíti měsíců, ale k žádnému průlomu zatím nedošlo.

Gita Zbavitelová: Izraelsko-palestinská jednání v polovině – naděje klesají
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Dokonce i americký prezident Barack Obama zmírnil o víkendu očekávání a poprvé připustil, že konečného urovnání možná nebude dosaženo. Podle něj zřejmě vznikne jen rámcová dohoda, která neřeší nejzásadnější problémy ani situaci v pásmu Gazy, kde vládne teroristický Hamas, a která bude platit jen přechodnou dobu, než se sjedná definitivní mírová smlouva.

Vyjednávací týmy se však sešly už zhruba dvacetkrát – vždy tajně a bez detailů o průběhu jednání. Informace, které pronikly na veřejnost, naznačují, že ani jedna strana neustoupila ze svých požadavků – Palestinci dál trvají na hranicích z roku 1967 a východním Jeruzalémě jako hlavním městě, zatímco Izrael odmítá Jeruzalém rozdělit a požaduje přítomnost svých vojáků na východní straně budoucí Palestiny v údolí řeky Jordán, aby předešel terorismu a pašování zbraní. Hlavním zdrojem palestinského roztrpčení je však výstavba izraelských osad – i když Izrael neslíbil, že jejich rozšiřování zmrazí, zprávy o nových stavebních plánech přicházejí tak často, že skoro vypadají jako provokace. 

Ani jedna strana také neprojevila velké nadšení nad novým bezpečnostním plánem navrženým americkým generálem Johnem Allenem a vypracovaným 160 americkými experty, který jim koncem minulého týdne přivezl americký ministr zahraničí John Kerry. Palestinci jej dokonce nejprve odmítli s tím, že by jen „prodloužil okupaci“, ale později souhlasili, že ho ještě zváží. Detaily o jeho obsahu jsou pouze kuloární, neboť ani tento návrh nebyl zveřejněn – podle jedné verze předpokládá na palestinsko-jordánských hranicích dočasnou izraelskou přítomnost a podle druhé mezinárodní jednotky. S první variantou nesouhlasí Palestinci a s druhou Izraelci. Ti na svých vojácích na východě Palestiny trvají kvůli zkušenostem v pásmu Gazy, a jejich požadavek tiše podporuje i Jordánsko – poté, co se z Gazy jednostranně stáhli a přenechali ji Palestincům, stalo se z ní hnízdo teroristů, kteří na Izrael odpalují tisíce raket. Podle něj může Hamas svrhnout palestinskou samosprávu na Západním břehu stejně jako v Gaze. A na Západním břehu jde například i o zajištění bezpečnosti vzdušného prostoru a nedalekého izraelského mezinárodního letiště nebo o pojistky pro případ islamistického puče v Palestině i Jordánsku. Izrael nechce projednávat hranice budoucí Palestiny dřív, než záruky bezpečnosti získá, zatímco Palestinci chtějí znát přesné hranice svého státu co nejdřív.

Kerry chce v nejbližší budoucnosti předložit i vlastní návrh na řešení nejobtížnějších problémů, tedy Jeruzaléma, palestinských uprchlíků a hranic Palestiny. 

Palestinci neustále opakují, že jednání nikam nevedou, či dokonce že už zkrachovala anebo že je ukončí, protože z nich dohoda stejně nevzejde. Izraelci jsou zdrženlivější až na ministra zahraničí Avigdora Libermana, který o víkendu prohlásil, že rozhovory jsou ve slepé uličce a že šanci na dohodu nevidí. Podobně smýšlí i palestinská a izraelská veřejnost – polovina Palestinců si myslí, že k obnově jednání nemělo vůbec dojít, a 88% Izraelců nevěří, že skončí dohodou.

Palestince dokonce napadlo, že by se měla uspořádat podobná mezinárodní konference jako v Ženevě o Íránu, která by na Izrael uvalila sankce, a přiměla ho tak k přijetí palestinských požadavků. Prohlásili také, že by od jednacího stolu už dávno odešli, kdyby nečekali na propuštění svých vězňů – Izrael jich slíbil osvobodit 104 a polovina z nich ještě čeká ve věznicích. Samospráva sice nejeví ochotu k ústupkům, ale zato požádala Izrael, aby jí prominul dluh za odběr elektřiny ve výši 150 milionů dolarů.

Uprostřed izraelského a palestinského pesimismu, nulové vzájemné důvěry a slábnoucího optimismu Obamy si naději zachovává jen Kerry, který dokonce prohlašuje, že „k mírové dohodě nikdy nebylo tak blízko“. Snad má pro své nadšení nějaké důvody, které veřejnost nezná. Proslýchá se, že kromě oficiálních jednání probíhají i paralelní tajné rozhovory obou stran ve Washingtonu a Ammánu, které jsou úspěšnější. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…