Iniciativa Už toho bylo dost: Řada kandidátů ČSSD je ve střetu zájmů

10.08.2012 7:30

Kandidátka sociální demokracie do krajských voleb ve Středočeském kraji je plná osob, které jsou takzvaně ve střetu zájmů. Jsou totiž zaměstnanci kraje nebo některé krajem zřizované příspěvkové organizace, a to v některé z manažerských funkcí.

Iniciativa Už toho bylo dost: Řada kandidátů ČSSD je ve střetu zájmů
Foto: Krajský úřad Středočeského kraje
Popisek: Hejtmanka středočeského kraje Zuzana Moravčíková

Podle zákona by v případě svého zvolení měli tato svá, mnohdy dobře placená místa, opustit, protože by při rozhodování jako krajští zastupitelé mohli hlasovat ve prospěch jimi řízených odborů a oddělení úřadu či organizací. Ovšem otázka je, jestli se svých teplých místeček skutečně vzdát míní. S podobnými případy jsme se totiž setkali již v současném zastupitelstvu, například u bývalého krajského zastupitele Karla Mencla, kterého jmenovali do funkce ředitele školy, zřizované krajem. Rada se nad tím vůbec nepozastavila a teprve tlak médií donutil vedení kraje situaci řešit, takže nakonec Mencl z postu zastupitele odstoupil.

Nedovedeme si představit, že se v případě svého zvolení vzdají svých míst například Jiří Peřina (vedoucí Odboru finančního a investic Krajského úřadu, kandiduje jako č. 8), Marek Semerád (krajské zastoupení v Bruselu a poradenství na krajské dotace, kandiduje jako č. 10), Stanislav Holobrada (ředitel Příbramské nemocnice, zřizované krajem, č. 11), Přemysl Landa (vedoucí oddělení sportu Krajského úřadu,č. 25), Petr Sunkovský (ředitel Domova Krajánek v Jesenici, rovněž zřizovaného krajem, č. 27), Pavel Bártl (ředitel školy v Příbrami, zřizovatel Středočeský kraj, č.37), Šárka Alexa (ředitelka muzea v Jílovém u Prahy, zřizovatel Středočeský kraj, č. 40) nebo Jaroslav Duras (ředitel domova důchodců v Benešově, který rovněž zřizuje kraj, č. 42). Ti všichni by se v okamžiku svého zvolení krajskými zastupiteli museli svých míst vzdát, protože jejich další působení by bylo v rozporu s ustanovením §5 zákona č. 130/2000 Sb. Budeme rozhodně pozorně sledovat, jak se zmínění po volbách zachovají a jestli skutečně svá místa opustí.

Příznačné je i to, že se sociální demokraté snaží skutečnost, že mají na kandidátce lidi ve střetu zájmů, zamlžit i neurčitým označením jejich profese. Takže se například u krajských úředníků Jiřího Peřiny a Přemysla Landy u prvního dočteme, že je ekonom, a u druhého že je místostarosta Zdic. U ostatních se zřejmě sociální demokraté spoléhají na to, že občané nemají přehled o tom, které organizace kraj zřizuje, a tudíž tento rozpor se zákonem nezaregistrují.

Za občanskou iniciativu Už toho bylo dost!!!

Stanislav Prošek
Bohumil Stíbal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…