Institut Aleny Vitáskové: Zabraňme válkám

08.05.2021 16:25 | Komentář

Výročí ukončení druhé světové války 9. 5. 1945 spojeneckými vojsky

Institut Aleny Vitáskové: Zabraňme válkám
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Hlas kluka: „Vy dospělí nám říkáte, že nesmíme se prát, sami však války vedete, v nich padl můj kamarád... Zabraňte válkám dospělí, vy nesmíte se prát, vy život dětem dáváte a nesmíte ho brát.“ Část básně, která se mi po téměř čtyřiceti létech vynořila v mysli.

Brit, Ruska, Američan – Berlín 1945

V těchto dnech si připomínáme výročí ukončení druhé světové války, vítězství nad fašismem, osvobození. Děkujeme našim osvoboditelům Rudé armádě a armádě USA, spojencům za naši svobodu. O to více si musíme vážit toho, že naše generace hrůzu války nezažila na vlastní kůži. Nikdy nesmíme zapomenout.

O to více se musíme poklonit desítkám tisícům rudoarmějců, kluků, kteří položili život na našem území, za naši svobodu. O to více se musíme s úctou poklonit miliónům obětí druhé světové války, československému pluku, našemu odboji, hrdinům, obětem v koncentračních táborech umučených nacisty. Vážíme si vás a vaší statečnosti se kterou jste pro nás vybojovali mír a svobodu. Poděkovat osvoboditelům, uctít památku padlých a obětí v druhé světové válce, vzdát čest rudoarmějcům, připomenout, že maršálu Koněvovi přísluší důstojné místo v naší zemi, jak nedávno připomněl v mediích kníže Karel Schwarzenberg. Nemyslím si, že kníže je milovník Ruska. Je šlechtic, modrá krev, a tito lidé mají po celé generace zakódováno slušné chování a vystupování, vědí, že civilizované národy pomníky nebourají. Vědí, že bez minulosti nemáš budoucnost, vědí, že bourat pomníky je výsada barbarů.

Je to odvaha křičet do světa, že již žádnou válku, ani studenou, ani jinou. Žádnou válku na Ukrajině, ve Vietnamu, v Sýrii ani Afganistánu. Neberte životy, nechte děti žít v míru.

Ubozí chudí duchem, tak můžeme nazvat všechny, kteří místo lásky a svobody šíří nenávist a zlobu, rozpoutávají bojůvky a války, zakrývají pravdu. To není odkaz Václava Havla. 

Doba je znovu rozjitřená, mnoho nenávisti zastírá mysl. Opravdu chcete, aby vaše děti, vnuci zažili to, co vidíte na světoznámé fotce, která se stala symbolem válečných hrůz?

Vietnam 1972 – letecký napalmový útok USA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …