Ivan Bednář: Hatefree, money fuč

29.01.2017 12:30

Na program nazvaný Hatefree (Bez nenávisti), který měl zabránit šíření nenávisti, poslal Jiří Dienstbier (ČSSD) ještě jako ministr pro lidská práva, 40 milionů korun. Program je financován z dvaceti procent ze státního rozpočtu, zbylých osmdesát procent pak z fondu Evropského hospodářského prostoru a Norských fondů.

Ivan Bednář: Hatefree, money fuč
Foto: Petr Kupka
Popisek: Transparent odkazující k iniciativě usilující o život bez násilí a nenávisti.

Výsledkem bylo několik seminářů a školení (dodnes se přou, kolik jich vlastně bylo), peníze se rozházely. Nynější ministr Jan Chvojka (ČSSD) prý požádá vedoucího Úřadu vlády o důkladné prověření a posouzení. Exministr Dienstbier se dnes k ničemu nezná, prý o tom nevěděl.

V Dienstbierově resortu vůbec docházelo k neuvěřitelnému plýtvání finančních zdrojů. Všichni ti „dobrotrusové“ (senátor Kubera používá i silnější výraz) jsou neuvěřitelně lační po finančních příspěvcích od státu, krajů či obcí. Není divu, že odchodu Dienstbiera nejvíce litují právě tzv. neziskové organizace. Dienstbier byl totiž také předseda Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, která rozděluje finanční příspěvky. Před dvěma lety Dienstbier také prosadil, aby ministerstva mohla podporovat tyto organizace na základě víceletých dohod, nikoliv jenom ročními granty.

V České republice bylo těchto organizací v loňském roce registrováno neuvěřitelných 128 tisíc. Od státu, krajů či obcí získaly 16,5 miliardy korun. Prostřednictvím dotací a grantů se přerozdělují stovky milionů korun, které pocházejí z Norských fondů, fondů Evropské unie a samozřejmě také z peněz nás daňových poplatníků. Vedle našich peněz také usilují o čím dál větší vliv na politické i společenské dění.

Tak by se dal titulek Hatefree, moneyfree přeložit nejspíš jako Bez nenávisti, prachy fuč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…